Drink jij drugs?

Zo’n lijstje waar je niet per se op nummer 1 wil staan, maar aan Eindhoven ‘de eer’.

Daar is het afgelopen jaar het meeste drugsafval in het riool gedumpt. In de Brabantse stad is in één week tijd ruim 25 kilo aan xtc-afval gevonden.

Dat is ruim 100 keer zoveel als normaal. Rioolwater is ‘de spiegel van de samenleving ‘, zeggen de onderzoekers. Zij gebruiken jaarlijks het rioolwater om drugsgebruik in kaart te brengen.

  • NOS / Ben Prins
    Wat voor drugs zit in het rioolwater?
  • NOS / Ben Prins
    Wat voor drugs zit in het rioolwater?

Hoe bruikbaar de cijfers ook zijn: de onderzoekers zijn ook bang de waterzuiveringsinstallaties het vervuilde water niet meer schoon krijgen. Zeker als het dumpen van drugs vaker voorkomt. Hoe groot is de kans dat je straks na het drinken van een glas kraanwater stuiterend over straat gaat of je hond begint te spacen?

Die kans is dus nul. Zeker in Brabant, daar zul je nooit drugsresten in je kraanwater aantreffen, want daar komt het drinkwater diep uit de grond. "Grondwater zit goed beschermd door een paar lagen klei, dus daar komt geen drugsafval in de buurt", zegt Brabant Water, dat de Brabanders van kraanwater voorziet.

De brandweer haalt tientallen gedumpte vaten met drugsafval uit een sloot in Venlo

Volgens Waterschap de Dommel is het drugsafval voor het oppervlaktewater wel een probleem, "niet omdat we niet goed zuiveren, maar omdat er door criminelen ook rechtstreeks in sloten en plassen wordt gedumpt."

Ander verhaal

In Noord-Holland is dat een ander verhaal, daar komt het kraanwater uit het IJsselmeer. Maar ook daar zul je nooit paarse olifanten zien na het drinken van een glaasje water. "Geen drugs, wel veel medicijnen, hormonen, bestrijdingsmiddelen. Het is een groot probleem", zegt John Boogaard, proces-technoloog bij drinkwaterbedrijf PWN, "het zal toenemen, de mensheid wordt ouder, we gaan meer medicijnen gebruiken."

We breken alle afvalstoffen af… onder andere met peroxide en Norit, wat je slikt tegen diarree.

John Boogaard, drinkwaterbedrijf PWN

Na een miljoeninvestering in 2004 heeft het drinkwaterbedrijf een zuiveringsinstallatie waarmee ze alles eruit kunnen halen. "Wij hebben in Nederland echt het beste drinkwater ter wereld."

Deel artikel: