Gevonden troep op de bodem van de Sloterplas

Schoonmaakduiken zorgt voor schone meren, maar het mág niet

Zonder dat we het zien, is het in veel meren en plassen een zooitje. Lege blikjes, flessen en plastic liggen op de bodem. Om dat probleem aan te pakken doen veel duikverenigingen aan 'schoonmaakduiken'. Soms op eigen initiatief, vaak ook op verzoek van een gemeente of organisatie. Iedereen blij, zou je denken. Maar... het mag het niet.

"Vorig jaar dook ik naar afval in de Sloterplas en het is nu echt schoner", zegt sportduiker Eiko Verkaik. “Het onderwaterleven in Nederland is te interessant om door plastic rotzooi te laten verzieken”, zegt ook Robert-Jan Vencken van het Amsterdamse Duikteam Manta.

Duikers willen hun duikgebied graag een beetje schoon houden. Maar schoonmaken telt officieel als werken, waardoor voor de opruimduikers strengere regels gelden. Toch trekken de duikers zich daar niet al te veel van aan.

Schoonmaakduik in de Sloterplas

Strenge regels

Die strenge regels voor 'schoonmaakduiken' zijn niet nodig, vindt Riana Wassing van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). De goede bedoelingen van hobbyduikers worden volgens de NOB door de strenge regels tegengewerkt. “Als je 30 meter onder water gaat lassen zijn de extra maatregelen logisch. Maar sportduikers die een fiets uit het water halen, dat is niet zo onveilig.”

Thuis hou je ook je straat schoon en hier houden wij ons sportgebied schoon.

Eiko Verkaik

Duikers komen onder water allerlei rotzooi tegen. We doken er even in en dit is de top 5:

Aansprakelijk

Niet alle duikverenigingen durven het risico te nemen. Klaas Niemeijer van de Groningse club De Otter zegt dat hobbyduikers niet voor schoonmaak moeten worden ingezet.

Ook Richard Kramersen van Neptunes uit Hengelo vindt de scheidingslijn tussen beroeps- en sportduiken dun en waagt zich daarom niet aan de schoonmaak. “Het is niet helemaal ongevaarlijk. Wie is er aansprakelijk als er iets gebeurt?”

Klaar voor de schoonmaakduik

Gemeenten

Sportduikers ruimen niet alleen op voor hun eigen uitzicht. Gemeenten vragen verenigingen ook wel eens te helpen met opruimen. Zoals in Tilburg, waar de Piushaven door een groep duikers - op verzoek van de gemeente - werd schoongemaakt. Volgens een woordvoerder was de gemeente zich “niet bewust van de veiligheidsmaatregelen". De duikers hielpen dus gewoon mee, zonder decompressietank.

De NOB wil nu minder strenge regels in de situaties die vallen tussen beroepsduiken en sportduiken. Tot die tijd moeten de duikers oppassen dat hun schoonmaakactie geen werk wordt. Schoonmaakduiken is volgens Wassing “op eigen risico”.

Deel artikel: