Het team van FC Wageningen

De 2e Divisie: mini-toernooi van failliete voetbalclubs

Bier, natuurgras en een eindstand van 5-5. Meer is er niet nodig om het voetbaltoernooi de 2e Divisie te laten slagen, als het aan sportjournalist Edwin Struis ligt. Hij is één van de initiatiefnemers van het project, waarbij vier failliete clubs in een mini-competitie tegen elkaar spelen.

Vanavond trapten SC Veendam, SVV, HFC Haarlem en FC Wageningen voor het eerst tegen de bal in Haarlem. Daarvoor hebben diverse oud-voetballers het stof van hun voetbalschoenen gehaald.

"Het doel is om het oude voetbal, wat van ons is afgepakt, weer een beetje terug te halen", zegt Struis. "Zie het als een ludieke actie tegen het moderne voetbal. Een toernooi met een knipoog. Je zou het zo 'toernooi nostalgica' kunnen noemen."

Opstootje

De wedstrijd verliep niet helemaal zoals gehoopt. Op Twitter meldden verschillende mensen dat er een opstootje uitbrak op de tribune. De wedstrijd zou even zijn stilgelegd.

Bier en 'Hi, Ha, Hondenlul'

De 2e Divisie wil tegen de schenen trappen van de huidige voetbalwereld. "Het draait nu allemaal om geld en het gaat bijna alleen maar over zaken als matchfixing en corruptie", zegt Struis. "Vroeger stond het voetbal veel dichter bij de mensen. Als je bij Mister Haarlem in de wijk woonde, ging je daar gewoon op de koffie. Dat is nu niet voor te stellen."

Trommels, verplichte buscombi's voor uitsupporters en kunstgras? Ook die aspecten uit het moderne voetbal staan tijdens het mini-toernooi op een zwarte lijst. "Gewoon bier, een 'Hi, Ha, Hondenlul' en 5-5 als eindstand. Meer hebben we niet nodig. Ja, een muziekkorps. Maar helaas: het budget is 0 euro."

Oprichters Edwin Struis (links) en Leo Oldenburger (rechts).

Een voetbaltoernooi bedenken is één ding, maar er moet natuurlijk ook een beetje belangstelling voor zijn. Volgens Struis zit dat wel goed. "Wageningen komt tijdens de eerste wedstrijddag met twee supportersbussen. Eentje met de oude garde, de ander met jonge gasten. Die jongeren hebben de oude tijden helemaal niet meegemaakt, maar proberen in te halen wat ze gemist hebben."

En de fans komen dan ook voor grote namen. Onder anderen Barry van Galen (ex-AZ) en Jan van Halst (ex-Ajax en Twente) vissen hun voetbalschoenen uit de kast om weer als vanouds te spelen. Naast oud-voetballers binden ook nog actieve profvoetballers hun scheenbeschermers om.

De finale van het mini-toernooi is op 24 juni. Ondertussen hebben ook RBC en AGOVV laten weten mee te willen doen aan een volgende editie.

Maar of er een volgende 2e divisie komt, durft Struis nog niet te zeggen. "We hebben nog geen bal aangeraakt, dus laten we eerst even kijken of het aanslaat."

Deel artikel: