De Europese Spelen beginnen op 12 juni in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku.

De Europese Spelen, het miljoenentoernooi dat niemand kent

Een opening die net zo veel kost als de opening en sluiting van de Olympische Spelen in Londen in 2012. Maar nog geen hond die het erover heeft: de Europese Spelen van dit jaar in Baku. Vandaag werd de Nederlandse Europese equipe gepresenteerd die het van 12 tot en met 28 juni moet gaan doen in Azerbeidjan.

Maar als er toch zo veel geld tegenaan wordt gegooid, waarom weet je dan nog niet wat die Europese Spelen precies zijn? "Dat komt doordat er amper grote namen aan meedoen", zegt NOS-sportverslaggever Matthijs Weststrate. "Sommige bonden zien het een beetje als een moetje, niet alle bonden stonden te springen toen het toernooi werd gepresenteerd. Ze weten nog niet wat 't toernooi precies oplevert."

Crème de la crème

Aan EK's, WK's en de Olympische Spelen doen alleen de crème de la crème uit de sportwereld mee. Bij dit toernooi valt dat wel mee. "Bij zwemmen bijvoorbeeld doen alleen de toppers uit de jeugd mee. Geen bekende namen, dus dan is het ook niet heel interessant om er als sponsor in te investeren en voor media is het kopen van de uitzendrechten ook niet zo bijzonder."

Bij de NOS wordt lang niet zo veel aandacht besteed aan de komende Europese Spelen als aan bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Er wordt zelfs niets live uitgezonden op tv. Simpelweg omdat het toernooi nog te onbekend is en we niet weten waar we aan toe zijn.

"Alleen in het judo doen echt álle toppers mee", zegt Matthijs. "Dat komt omdat het EK Judo door allerlei omstandigheden niet door kon gaan in april. Dus hebben de toppers zich hier wel ingeschreven. Voor judo is het dus aardig interessant."

Nederland en de Europese Spelen

En die relatief onbekende Europese Spelen komen naar Nederland. In 2019. Tenminste, als Den Haag 't allemaal goedkeurt. "Er moet nog een klap op worden gegeven, maar het is de bedoeling dat de Europese Spelen hiernaartoe komen. Voorwaarde was alleen wel dat het niet het gigantische bedrag gaat kosten dat er door Azerbeidjan tegenaan wordt gegooid. En dat kan ook, want hier hebben we al heel veel sportaccommodaties."

Komen de Europese Spelen naar Nederland?

In Azerbeidjan wordt ook, zoals bij wel meer toernooien, getwijfeld aan de timing en redenen voor het organiseren van zo'n toernooi. "Want ook in dat land geldt dat er grote tegenstellingen zijn. Er zijn mensen die héél rijk zijn, maar een groot deel van de bevolking is ook erg arm. Daarom is het dubbel dat er wel zulke bedragen met dit relatief onbekende toernooi gemoeid gaan", zegt Matthijs.

Deel artikel: