Letterlijke crash

Berichten-bug van iPhone crasht ook andere Apple-apparaten

Een berichtje met een serie vreemde tekens laat je iPhone crashen, dat was bekend. Maar nu blijken ook je AppleWatch, iPad of iMac die op iOS werken van slag te raken. En dat is nog niet alles: de bug slaat niet alleen toe via WhatsApp, sms en iMessage, maar ook via Twitter en Snapchat. En mogelijk ook andere berichten-apps.

Het is een vreemd bericht; een willekeurige volgorde van Arabische, Indische en Chinese tekens. Maar hoe vreemd de tekens ook zijn, ze bestaat uit gewoon gangbare symbolen die geen probleem zouden moeten veroorzaken.

Het bewuste bericht

"Het probleem ligt buiten een specifieke app," zegt techredacteur Nando Kasteleijn. "Dus het is waarschijnlijk een software-probleem van de apparaten zelf. En omdat meerdere soorten apparaten beïnvloed worden, lijkt het binnen het besturingssysteem van Apple zelf te zitten."

Klein probleem, grote gevolgen

Het probleem is voor de gebruiker zelf niet zo groot. Je krijgt het bericht alleen binnen als iemand het willens en wetens naar je stuurt en er zijn ondertussen al verschillende manieren om het probleem op te lossen. Maar voor Apple zelf zijn de gevolgen wat groter.

Nando legt uit: "Het is misschien een vreemde combinatie van tekens, maar het zijn wel allemaal symbolen die je gewoon zou moeten kunnen gebruiken. Als je iPhone crasht door een bericht met gewoon gangbare tekens is dat toch kwalijk. Apple wil dat zijn producten van goede kwaliteit zijn, zeker voor de prijs waarvoor zij ze aanbieden. Dan is het toch erg als er binnen het systeem een probleem is waardoor een bericht dat bestaat uit gangbare tekens een crash veroorzaakt. Zoiets schaadt de reputatie van Apple zelf."

Of er ook andere desastreuze tekencombinaties zijn is nog niet bekend. "Als het een systeemfout betreft kan het ook zo zijn dat een andere tekencombinatie dezelfde crash kan veroorzaken. Maar tot nu toe is het alleen dit bericht."

Welke apps er precies door worden beïnvloed is nog niet duidelijk, maar in ieder geval WhatsApp, iMessage, Twitter, Snapchat en sms laten apparaten crashen.

Apple heeft een tijdelijke oplossing voor de bug in iMessage en belooft een software-update om het probleem op te lossen.

Deel artikel: