Rebekah en Richard

Zus ontmoet man met het getransplanteerde gezicht van haar broer

Rebekah Aversano doneerde het gezicht van haar overleden broer aan een man voor een gezichtstransplantatie. Nu, drie jaar later, ontmoet ze de man met 'haar broers gezicht'.

In het Australische programma 60 Minutes van CBS gaat Rebekah op bezoek bij Richard Norris, die het nieuwe gezicht kreeg. Voor het eerst zag ze het gezicht van haar broer weer, maar dan op een andere man. "Dit is het gezicht waar ik mee opgroeide", zegt Rebekah in onderstaande trailer van het programma.

Jachtgeweer

Het is een bizar verhaal: toen Richard Norris 22 was, schoot hij tijdens een ruzie met zijn moeder zijn eigen gezicht stuk met een jachtgeweer. Van zijn gezicht was niet veel meer over en jaren leefde Richard in een zwart gat door de gebeurtenis.

Hij durfde niet meer naar buiten en had zelfmoordgedachten. Tot hij van de familie Aversano nog een kans kreeg. De broer van Rebekah werd op zijn 21ste op straat doodgereden. De familie besloot het gezicht van Joshua te doneren aan Richard. "Het was een hele moeilijke beslissing, maar ik denk dat onze zoon dit ook had gewild", vertelt de moeder aan het Canadese CTV News.

De artsen gaven Richard zo'n 50 procent kans de operatie van 36 uur te overleven. Hij wilde het risico nemen, en in 2012 transplanteerden artsen van de universiteit van Maryland zijn tanden, kaak, tongspieren en zenuwen. Richard overleefde het, en dit was het uiteindelijke resultaat:

Richard Norris voor en na de transplantatie

Nu wilde Richard de familie van Joshua bedanken. Dus kwamen zowel de ouders als de zus van Joshua langs. En hoe moeilijk dat ook is voor te stellen, de familie herkent Joshua in het nieuwe gezicht van Richard.

Aan CTV News vertelt de moeder dat ze "iets van haar zoon zag" toen ze Richard ontmoette. "Sommige delen van zijn gezicht hebben heel veel weg van onze zoon. We zien dat hij op hem lijkt."

Na de transplantatie kon Richard weer door met zijn leven. Hij kreeg een relatie en is weer terug naar school. "Hij probeert ook anderen te helpen", zegt Joshua's moeder. "We zijn heel blij dat we hem hebben kunnen helpen, ook al hebben wij zo'n verschrikkelijk verlies geleden."

Deel artikel: