Jelte Sondij vermomt als Michel Simons

Rambam snapt niks van aangifte lintjesbazen

Het onterecht verkregen lintje hebben ze weer ingeleverd, maar vervolgens kregen ze wel een aangifte aan hun broek: de makers van Rambam. Maar wat die aangifte nou precies inhoudt, is ze totaal niet duidelijk. Gisteren hadden ze een "stevig gesprek" met de voorzitter van de lintjesorganisatie - de Kanselarij der Nederlandse Orden - Jaap de Hoop Scheffer.

"Die kon niet uitleggen waarvan ze nou precies aangifte hebben gedaan en ook niet tegen wie", zegt presentator Jelte Sondij, die het lintje kreeg. "Dus of het nou tegen Rambam is, of tegen mij persoonlijk, dat is nog even afwachten."

Sondij kreeg 24 april een lintje, een koninklijke onderscheiding voor verdiensten aan de samenleving. Om zo'n lintje te krijgen moet je worden voorgedragen en vervolgens een flinke screeningsprocedure doorlopen. Maar daar glip je dus makkelijk doorheen: "We hebben namens een willekeurige Utrechter een verzoek ingediend voor een lintje. Je moet dan allerlei papieren opsturen, en aangeven wat voor projecten diegene gedaan heeft. Dat hebben we allemaal verzonnen."

Vervolgens ging hij met een plakbaard en een pruik naar Utrecht om het lintje in ontvangst te nemen. "Ik ben heel erg verbaasd dat dit zomaar kan. Je zuigt wat projecten uit je duim en je krijgt een koninklijke onderscheiding."

Not amused

Gisteren leverden ze het lintje in bij de Kanselarij. "Het was een pittige ontmoeting, kan ik wel zeggen", aldus Sondij. "Hij was not amused. Maar tegelijkertijd zei hij dat ze zelf niks fout hebben gedaan, dat de procedure gewoon goed is." 2838 mensen kregen die dag een lintje.

Linda Hakeboom en Jelte Sondij van Rambam

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de aangifte.

"Het is wel jammer. Stiekem had ik het lintje graag gehouden", aldus de presentator.

Deel artikel: