FIFA16

Vrouwenvoetbal in nieuwe FIFA-game

Goed nieuws voor het vrouwenvoetbal: voor het eerst in de historie van FIFA-games wordt het mogelijk om met een vrouwenteam spelen. EA Sports maakte vandaag de releasedatum bekend van FIFA 16 en onthulde gelijk de nieuwe keuzemogelijkheid.

Vanaf eind september kan je kiezen voor twaalf verschillende nationale vrouwenelftallen. De gelukkigen zijn de VS, Canada, Mexico, Brazilië, Engeland, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk, Zweden, China en Australië.

Waarom geen Nederland? Zijn we soms niet goed genoeg?!

Terug in je kooi, leeuw. Daphne Koster, voormalig aanvoerder van Oranje en verdediger bij Ajax, denkt niet dat het met kwaliteit, maar vooral met commercie te maken heeft. "Ze hebben vast gekeken welk land de grootste afzetmarkt heeft. Ik kan me voorstellen dat er in een groot land als Brazilië meer verkocht wordt dan hier."

Sydney Leroux van de VS is één van de nieuwe gezichten in FIFA 16

Koster is vooral blij met de nieuwe toevoeging: "Dit is een goede zet. Net als jongens zijn er ook meisjes die dromen om later op een EK te spelen, maar in zo'n game zag je dat helemaal nooit terug. Ik speelde vroeger ook FIFA. Toen ik klein was wist ik niet eens dat er een Nederlands elftal voor vrouwen bestond. Dit is bijna een reden om het weer te gaan spelen."

Ondanks de positieve reacties, zijn er ook veel kritische en soms ook vrouwonvriendelijke reacties op Twitter:

Ik speelde vroeger ook FIFA. Toen ik klein was wist ik niet eens dat er een Nederlands elftal voor vrouwen bestond.

Daphne Koster

Die vrouwonvriendelijke reacties komen voor Gamekings-redacteur Jan-Johan Belderok niet als een verrassing. Dat komt omdat maker EA het nieuws "gigantisch groot" naar buiten brengt. "Waarschijnlijk was het beter geweest als iedereen er zelf achter was gekomen. Nu is het op Twitter één groot grappenfestijn. Dat geeft wel een nare bijsmaak."

Belderok vindt de prominente reclame vooral apart, omdat EA de afgelopen jaren juist niet aan het vrouwenvoetbal wilde. "De vraag is of ze het hebben gedaan omdat ze het echt willen, of door de druk van buitenaf. Nu komt het over als een verplicht nummertje. Daarmee slaan ze de plank wel een beetje mis. Ik vind het geen applaus verdienen."

Deel artikel: