Deze jongedames reizen morgen af naar Tanzania

Nederlands meisjesteam promoot hockey in Tanzania

Vijftien meisjes en vier begeleiders van de Rijswijksche hockeyclub RHC stappen morgen in het vliegtuig naar Tanzania. Bepakt en bezakt met meer dan 600 kilo aan hockeyspullen en met één doel: hockey in het Afrikaanse land populair maken. Het credo van de B2 is simpel:

Tunaweza kuleta mabadiliko!

Oftewel: "Wij kunnen het verschil maken"

De reis is een eerste stap in een langer project. De komende drie jaar moeten 600 speelsters in Tanzania de kans krijgen te leren hockeyen, met professionele begeleiding van Nederlandse én lokale coaches.

Daar moet nog wel wat geld voor worden opgehaald, maar in Tanzania zijn ze alvast erg 'happy' met het initiatief:

Maar... waarom Tanzania?

"Omdat ons team graag naar een onontwikkeld land wil. En omdat de vrouwen in Tanzania achtergesteld zijn bij mannen", verklaart coach Ivo Caminada. Het initiatief is aangesloten bij het project Clublink van de KNVB. Die koppelen Nederlandse teams aan een land en sponsoren de reis.

"We willen aan de Tanzaniaanse meisjes laten zien hoe leuk het is om te hockeyen", zegt Ivo. "Ik hoop dat onze meiden doorkrijgen dat je de wereld kan veranderen met een sport."

"Verder eisen we echt niet dat Tanzania over 10 jaar wereldkampioen is. En van ons hoeft hockey ook niet de grootste sport van Tanzania te worden. Maar het doel is wel dat we het aantal hockeyers in Tanzania de komende drie jaar verdubbelen naar 600, begeleid door 20 opgeleide trainers. We willen echt iets veranderen."

Ik hoop dat onze meiden doorkrijgen dat je de wereld kan veranderen met een sport.

Coach Ivo Caminada
Deze hockeysticks gaan naar de meisjes in Tanzania

Geen Sinterklaas

Nu zijn de omstandigheden in Tanzania net even iets anders dan hier in Nederland. Wij spelen hier op een keurig kunstgrasveld dat ook nog eens gesproeid is. In Afrika moeten ze het doen met een heuvelig zandveld. Simpele pionnetjes dienen als doelen.

"Dat wordt inderdaad een hele grote uitdaging", beseft Caminada. "Er zijn wel gedachten om een kunstgrasveld aan te leggen en daar willen we best over meedenken. Maar wij zijn geen Sinterklaas. Dat hebben we ook duidelijk gemaakt. Het moet uit het land zelf komen. We brengen zelf wel veel materialen mee, zoals hockeysticks."

We zijn geen Sinterklaas. Het moet ook uit het land zelf komen.

Coach Ivo Caminada

Taalprobleem

Naast de ondergrond kan ook het taalprobleem nog wel een opgave worden. Tanzanianen spreken in de meeste gevallen slecht Engels. En de speelsters van de B2 kunnen ook geen vloeiend Swahili.

"Daarom denk ik dat we gewoon moeten communiceren door de hockeystick te gebruiken. De meiden zijn best wel gespannen over dat taalprobleem, maar ze hebben er hartstikke veel zin in. Ze hebben het afgelopen halfjaar allemaal workshops moeten volgen en hard moeten werken. Nu gaat het echt beginnen."

Om de doelstelling van het hockeyteam over drie jaar te halen, moet er zo'n 60.000 euro opgehaald worden. Via sponsoring en donaties staat de teller nu op bijna 30.000 euro.

Deel artikel: