Sushi

Wat van ver komt is lekker, maar is het ook gezonder?

Geen patat of pizza als favo eten, maar sushi en loempia's. De oosterse en internationale keuken zijn in opmars, en niet zo'n beetje ook. Het totale aantal restaurants daalt, maar het aandeel van toko's met een internationale keuken neemt toe. Vooral de Japanse en Oosterse restaurants zijn populair.

De afgelopen 5 jaar werd Nederland bijvoorbeeld bijna 200 Japanners rijker:

Bron: Datlinq

"Da's toch gezonder?"

De internationale keuken is niet alleen maar populair omdat we het lekker vinden. De buitenlandse sushi, vis en noodles zijn gezonder, denken we.

Maar volgens Viyan Rashid, voedingsdeskundige aan de Hogeschool Amsterdam is dat echt niet per definitie zo: "Witte rijst is hetzelfde als pasta en aardappels. Dus per definitie gezonder is het echt niet."

Witte rijst is hetzelfde als pasta en aardappels. Dus per definitie gezonder is het echt niet.

Viyan Rashid, voedingsdeskundige
Steakhouse La Casa Argentina, Amsterdam

Voor Viyan komt bijvoorbeeld de groei van de Japanner niet als verrassing, ze ziet vooral de sushitenten - all-you-can-eat - die een groei doormaken.

En daar ligt volgens haar een probleem: "Veel mensen zeggen dat ze vis hebben gegeten na een sushi-avond, maar in werkelijkheid kiezen ze voor gefrituurde kip en garnalen. Dat is juist ongezonder dan de Hollandse entrecôte die we vroeger aten."

Libanees restaurant Dabka, Amsterdam

Ga je dan toch voor een onbezorgde avond sushi, kies dan voor zeewiersalade of rauwe vis, is het advies van Viyan.

Of we thuis ook exotischer eten, is volgens het Voedingscentrum niet vast te stellen. Het RIVM deed eerder wel onderzoek naar ons eetpatroon aan de eettafel: we gooien minder aardappels in de pan en rijst, pasta, couscous en wraps zijn juist populairder dan 20 jaar geleden.

Little Thai Prince, Amsterdam

We namen een kijkje in de (on)gezonde wereld van de internationale keuken:

De afgelopen jaren zijn we internationaler gaan eten

Dicht bij huis

Ook online is internationaal het helemaal, zegt Shemara van de voedingsblog Eerlijker Eten. "Je ziet dat als ik recepten post die niet super-Hollands zijn, dat die heel goed lopen".

Maar volgens blogger Suzanne ligt de gezonde avondmaaltijd toch dichter bij huis. "Je kan juist beter Hollands eten, met een simpele salade of aardappels, groente, vlees." Internationaal kan best zegt ze, maar kies dan bijvoorbeeld voor een volkoren pasta of echt rauwe vis.

Deel artikel: