Trollen

Britten moeten brommen voor trollen

"Crap! Robin Hood airport is closed. You've got a week and a bit to get your shit together, otherwise I'm blowing the airport sky high!"

Dat twitterde Paul Chambersdrie jaar geleden, toen hij zijn vriendin op ging halen en het vliegveld vanwege sneeuw gesloten was. Hij werd veroordeeld voor de tweet, al sprak de Britse Hoge Raad hem in hoger beroep vrij. Vorig jaar werden in Groot-Brittannië maar liefst 1209 mensen veroordeeld voor 'trollen', 150 mensen belandden zelfs in de cel.

Met trollen bedoelen ze in Groot-Brittannië het versturen van berichten - ook op bijvoorbeeld social meda - die beledigend, obsceen of bedreigend zijn. Zulke bedreigingen vallen onder een deel van een wet uit 2003, die voor de komst van social media nog amper werd gebruikt.

Nederland

In Nederland kan je voor bedreigingen op internet net zo goed veroordeeld worden als aan de overkant van de kleine plas. Maar het is niet duidelijk hoe vaak dat precies gebeurt. Het Openbaar Ministerie maakt geen onderscheid tussen on- en offline bedreigingen.

"Het gebeurt ongetwijfeld", zegt internetjurist Bart Schermer. "Maar het is binnen juridische kring niet meer zo heel spannend. Het maakt voor ons niet uit of iemand via internet of de telefoon wordt bedreigd. Ik kan ook niet zo heel veel zaken voor me halen, geen 1209 in ieder geval."

De meeste online bedreigingen worden verstuurd via Twitter of Facebook, zegt Schermer. "Of iets een bedreiging is, hangt heel erg af van de specifieke omstandigheden. Als ergens een knipogende smiley achter staat, is de bedreiging opeens veel minder serieus."

Dit twitterde Paul Chambers

De Britse regering lijkt bedreigingen en trollen op internet hard aan te willen pakken. Vorig jaar zei de minister van Justitie nog dat trolls twee jaar cel kunnen krijgen, omdat ze "het nationale leven vergiftigen". Dat deed hij onder meer omdat de dochter van een Britse tv-presentator verkrachtingstweets te verduren kreeg (hier lees je waarom).

Het is nog nooit zo makkelijk geweest om met een druk op de knop even een dreigtweet eruit te gooien. "Ik denk dat het door social media wel is toegenomen", zegt Schermer. "Op Facebook en Twitter doen mensen het toch iets sneller, omdat ze denken dat het anoniem is. Of ze gooien een sneer eruit die niet als bedreiging is bedoeld, maar wel zo wordt ervaren."

Deel artikel: