Deze vader heeft met zijn kind de twee aardbevingen in Nepal overleefd. Volgens de laatste cijfers zijn zeker 8500 mensen om het leven gekomen

Nepal, een maand later: nog steeds veel verwoesting en angst

Het is een maand geleden dat Nepal werd opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. In de dagen en weken volgden nog tientallen naschokken en op 12 mei was er opnieuw een grote aardbeving.

Veel Nepalezen leven nog altijd in tenten of zelfgemaakte huizen. "Als ik om me heen kijk, zie ik nog steeds heel veel verwoesting en angst", vertelt Liesbeth Bijtelaar. Zij is op dit moment voor Artsen zonder Grenzen aan het werk in Nepal.

De aardbeving van 12 mei heeft volgens Liesbeth veel impact gehad. "Er is duidelijk een groot verschil tussen de periode voor de grote naschok en die daarna. Eerst werd er nog geprobeerd de boel een beetje op te pakken, maar na die grote naschok leven de mensen vooral in angst."

Volgens de laatste schattingen vielen door het natuurgeweld meer dan 8500 doden. Op dit moment zijn nog altijd miljoenen mensen dakloos en slapen velen in de buitenlucht.

Een man steekt in Kathmandu een lamp aan om de doden te herdenken.

De hulpverlening komt volgens Liesbeth langzaam, maar zeker op gang. "Je ziet steeds meer hulpverleners rondlopen. Ze delen bijvoorbeeld jerrycans uit, zodat mensen water kunnen opvangen. De eerste levensbehoeften zijn op dit moment nog steeds het belangrijkst."

Zelfgemaakte schuilplaats

Door alle naschokken en landverschuivingen durven de mensen zich nog niet te verplaatsen. "Veel mensen blijven nu vooral waar ze zitten", vertelt Liesbeth.

"Vaak is dit de plek waar ze in eerste instantie naartoe zijn gevlucht: dorpjes die relatief weinig schade hebben geleden of een opvangkamp. Maar er zijn ook een hoop mensen die in een zelfgemaakte schuilplaats naast hun verwoeste huis leven."

  • AFP
  • AFP
    Inwoners van Kathmandu slapen nog altijd op straat
  • EPA
    Hevige winden teisteren de opvangkampen in Kathmandu

Over een paar weken begint het regenseizoen, waarbij zware stortbuien over het land zullen trekken. Hier ligt volgens Liesbeth een belangrijke taak voor de hulpverleners. "Het is heel belangrijk dat de mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt toch een vorm van beschutting hebben om ze te beschermen tegen de regen en wind. De hulpverleners proberen er voor te zorgen dat mensen deze beschutting krijgen, in de vorm van plastic zeilen en tenten."

Aardverschuivingen

Niet alleen vanuit de lucht, maar ook op de grond zijn er nog gevaren. Zo moesten duizenden Nepalezen ten noordwesten van Katmandu hun huizen verlaten na grote aardverschuivingen. Doordat een rivier wordt geblokkeerd, volgen er mogelijk nog overstromingen.

Daarnaast is er volgens The Guardian nog altijd de angst is dat in de Himalaya een aantal natuurlijke dammen beschadigd zijn door de aardbeving. Als die breken, kan een gigantische waterstroom nog een grote ravage aanrichten.

Een aantal dorpen moest ontruimd worden na een aardverschuiving

Voor veel Nepalezen komt er dus nog een zware periode aan. Liesbeth: "Mensen proberen te redden wat er te redden valt. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan het zoeken naar voedsel tussen de ingestorte huizen, omdat dit kan bederven."

Toch wordt er ook al vooruit gekeken. "De Nepalezen kijken al een klein beetje naar de toekomst; er is al begonnen met de wederopbouw", vertelt Liesbeth. "Maar de eerste levensbehoeften hebben op dit moment nog prioriteit."

Deel artikel: