Beleggingsadviseurs van ABN Amro aan het werk in de dealingroom

'Een aandeel ABN Amro is lekker veilig'

ABN Amro wordt stukje bij beetje naar de beurs gebracht. Dit jaar nog 20 tot 30 procent, de rest in de jaren daarna. Als je wil, kan je dus een stukje ABN kopen. Maar de beleggers staan nog niet echt in de rij.

"Ik ben er niet heel erg voorstander van dat de bank naar de beurs gaat", zegt Gideon Van den Bosch. Hij is 26 en een actieve belegger. "Een bank is iets waar mensen vertrouwen in moeten hebben. Maar de beurs is juist speculatief, dus dat kan ook verkeerd uitpakken. Dat hebben we tijdens de crisis wel gezien."

Economieredacteur Marleen de Rooy snapt dat wel. "Critici zijn bang dat de bank weer alleen maar groter en groter wil worden, waar het in het verleden ook misging." Maar tegenstanders vinden het juist niet goed als de overheid de bank in handen houdt. "Vooral omdat de meeste concurrenten dat niet zijn."

Wael Massri zit juist wél te wachten op de aandelen van ABN Amro. Hij is 22 en belegt ook al flink wat. "De regering heeft de bank in het verleden ook gered, dus als het weer misgaat zal dat wel weer gebeuren. Dus ik heb er wel vertrouwen in. Het is een veilig aandeel."

Kan je door de bomen het bos even niet meer zien? Marleen legt je in 2 minuutjes uit waar het vandaag nou over ging:

Waar ging het nou om vandaag bij de ABN Amro? Onze economieredacteur Marleen legt het je uit.

Addertje

En juist daarom is er vanuit het buitenland wel interesse in het aandeel ABN Amro. "Het is een stabiele en betrouwbare investering", zegt Marleen. "Maar er zit wel een addertje onder het gras. Bij de aandelen zitten speciale certificaten waardoor de overheid de controle houdt als het écht spannend wordt, bijvoorbeeld als een andere bank de ABN Amro wil overnemen. De overheid is dus de baas als het het erop aankomt."

Maar gekte zoals rond Ali Baba en Facebook is het absoluut niet. "Maar het gaat wel om de grootste beursgang in de Nederlandse geschiedenis. Dus interesse is er wel."

Deel artikel: