Zo zou het shirt van Valencia-speler Paco Alcacer er met logo uit kunnen zien

Voetballers Valencia dragen vrouwen op shirt

Voetballers en vrouwen gaan hand in hand. Vaak letterlijk, maar in het geval van de voetbalclub Valencia ook op een andere manier: de spelers van de Spaanse club dragen vanaf volgende week het logo van UN Women op hun shirt. Het logo van deze tak van de Verenigde Naties, die zich wereldwijd inzet voor de rechten van meisjes en vrouwen, staat vier jaar lang op de borst van de voetballers.

Huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen is een actueel thema in Spanje. De afgelopen tijd staat er bijna wekelijks een verhaal over huiselijk geweld in de Spaanse kranten. Vorige week nog vermoordde een man zijn vrouw door haar keel door te snijden.

En voetbal dan?

Het thema is ook in de voetbalwereld niet nieuw. Begin april ging al een campagne van start waarin negen Spaanse voetballers oproepen om geen huiselijk geweld te gebruiken. ‘Niemand is iemands eigendom. Toon respect voor je partner’, zo luidde de boodschap.

Zo zou het shirt van Valencia-speler Paco Alcacer er met logo uit kunnen zien

Zo’n 27.000 vrouwen in Spanje staan als slachtoffer van huiselijk geweld geregistreerd, maar volgens hulporganisaties zijn het er een stuk meer. Vrouwen zouden door bezuinigingen bij hulpinstanties minder geneigd zijn om aangifte te doen. Ook reageren rechters in Spanje nog vaak laconiek en geven ze de man gelijk.

'Zij was een hoer'

Rubén Castro, een speler van Real Betis, kwam vorig jaar in opspraak omdat zijn ex-vriendin hem beschuldigde van mishandeling en bedreigingen per sms. Er hangt hem een celstraf van zes maanden tot een jaar boven het hoofd. Begin dit jaar kreeg de voetballer tijdens een wedstrijd massaal 'bijval' van zijn fans. "Ruben Castro, het was niet jouw schuld. Zij was een hoer. Je hebt het goed gedaan", riepen zij vanaf de tribune.

Castro zei de leuzen zelf niet gehoord te hebben, maar wel op de hoogte te zijn van wat er werd gezegd. "Deze mensen, met wie ik een goede band heb, proberen de spelers alleen maar te steunen." En: "Iedereen is vrij om te zeggen wat ‘ie wil", zo reageerde hij na een wedstrijd op 8 maart. Uitgerekend op Vrouwendag.

Samenwerking

Overigens is Valencia niet de eerste Spaanse voetbalclub die een samenwerking aangaat met een tak van de Verenigde Naties. Zo dragen de spelers van Barcelona het logo van kinderrechtenorganisatie Unicef op hun rug en werd Malaga met Unesco verbonden.

Sponsorinkomsten krijgen de clubs hier niet voor. In tegendeel: Barcelona schenkt bijvoorbeeld ieder jaar anderhalf miljoen euro aan de kinderrechtenorganisatie van de VN. En met een hoofdsponsor als Qatar Airways, die 96 miljoen in de Catalaanse club investeerde, kan dat er ook best wel vanaf. Wie de hoofdsponsor van Valencia wordt, is afhankelijk van de resultaten die de club de rest van dit seizoen boekt in de Spaanse liga, en of de club het schopt tot de Champions League van volgend jaar.

Op de rug van Messi prijkt het logo van Unicef

Deel artikel: