Studioshoot met je paard

'Studioshoot met je paard' galoppeert naar 25.000 likes

Je hebt 'm misschien wel voorbij zien komen: de Facebookpagina 'Studioshoot met je paard'. De afgelopen 24 uur ging de pagina viral en verzamelde meer dan 20.000 likes. Maar de pagina is een kopie, waar de fotografe die de echte pagina oprichtte helemaal niet blij mee is. Wat kan je daar tegen doen?

Een paar weken geleden richtte dierenfotografe Hilde van der Heijden een evenementenpagina op: Studioshoot met je paard. Al snel werd de pagina overladen door grappenmakers. "Ik had 11.000 deelnemers en berichten van mensen die ik niet kende over slachtpaarden en allemaal rare grapjes", zegt Hilde.

Dus haalde ze woensdagochtend het evenement offline. Maar een half uur later was er een nieuwe 'Studioshoot met je paard'. En die gaat nog harder dan de echte: inmiddels heeft de pagina meer dan 25.000 likes. Veel media sprongen er bovenop (hier, hier en hier).

  • Facebook
  • Facebook
  • Facebook
  • Facebook
  • Facebook

Maar Hilde is daar helemaal niet blij mee. De evenementenpagina is opgericht door 'Van Velthoven Fotografie', met een 't'. Hildes bedrijf is met een 'd'. "Alles is gekopieerd. Mijn adres, mijn profielfoto en alleen de 'd' is veranderd in een 't'. Maar mensen spreken míj erop aan. Ik wil dat het stopt, dus ga ik aangifte doen, tenzij alles netjes wordt opgelost."

Mag dit?

Eind goed al goed, maar is dit nou strafbaar? Ja, zegt advocaat IT-recht Irvette Tempelman. "Er is een kopie van haar Facebookpagina gemaakt, waarbij haar foto's zijn gebruikt, haar handelsnaam, haar gegevens. Dit levert in ieder geval auteursrecht inbreuk op en mogelijk ook een onrechtmatige daad. Je brengt iemand wel schade toe. Als een concurrerend bedrijf dit zou doen, zou het een groot probleem hebben."

Dit is geen concurrerend bedrijf, het is vooral (vinden veel mensen) heel grappig. Maar het is niet op het eerste gezicht duidelijk dat het een grap is. Dus kan dit wel schade opleveren voor het imago van Hildes bedrijf.

De nep-pagina van Van Veldhoven, die inmiddels is verwijderd

Wat kan je doen als dit je overkomt?

Het makkelijkste en snelste is Facebook vragen de pagina weg te halen, met een notice of takedown. "Maar dat duurt dan even en als iemand dan weer een nieuwe maakt, blijf je bezig", zegt Irvette.

Je kan ook naar de rechter stappen, als je tenminste eerst aan de oprichter van de pagina vraagt of die kan worden verwijderd. "Je kan eventueel naar de rechter stappen wegens een inbreuk op de auteursrechten. En als de oprichter iets schrijft op de Facebookpagina dat schadelijk is, kan dat ook nog voor 'een onrechtmatige daad', schadelijke uitlatingen."

Het imago van een bedrijf kan hieronder lijden.

Irvette Tempelman

De rechter zal dan ook kijken naar de schade. "Wat voor schade is hier geleden? Misschien heeft ze wel meer tickets verkocht door deze actie. Maar misschien waren er ook wel mensen die door deze pagina niet naar het evenement zijn gegaan."

Het belangrijkste is dat mensen beseffen dat dit soort dingen gevolgen hebben. "Ik moet denken aan Project X in Haren. Iemand zet iets op Facebook en het loopt uit de hand. Als het echt evident een grap is, moet je er niet te moeilijk over doen. Maar zoals in dit geval is het goed dat mensen beseffen dat het imago van een bedrijf hier onder kan lijden."

Deel artikel: