Een cirkelende stip in de lucht, niet te horen, amper te zien. Voor de Amerikanen zijn onbemande vliegtuigen dé manier om wereldwijd terroristen te bestoken. Voor mensen in Afghanistan, Pakistan, Somalië en Irak vormen ze een schrikbeeld. De afgelopen jaren zijn naar verluidt duizenden onschuldige mensen omgekomen bij drone-aanvallen.
Dus waarom zou je er in hemelsnaam een spelletje van maken?
"Omdat een kaartspelletje een hele toegankelijke manier is om drones te behandelen", zegt Alper Çugun, een van de bedenkers van Bycatch. In het spel proberen 3 tot 5 spelers bij elkaar terroristen te vinden en uit te schakelen. Makkelijk is dat niet, want met iedere aanval loop je ook de kans om onschuldige burgers te raken.
Onvolledig beeld
"Iedere speler krijgt een hand kaarten en in het midden ligt een stapel kaarten", legt Alper uit: "Daaruit worden doelen getrokken. De spelers moeten die doelen bij hun medespelers vinden en uitschakelen." Daarvoor mag je alles uit de kast trekken, bijvoorbeeld je telefoon. Tijdens je beurt kun je aanvallen, maar ook spioneren. Dan mag je proberen om met je telefoon een foto te maken van de hand van je tegenstander.
"De tegenstander mag zijn kaarten niet gesloten houden, maar het wel lastig maken om een foto te maken", zegt Alper. Op die manier hopen de makers dat je niet de volledige hand op de foto krijgt: "In het echt heb je namelijk ook te maken met onvolledige informatie."
Drones worden dagelijks ingezet in de Amerikaanse strijd tegen terrorisme. Alleen in Pakistan zijn de afgelopen tien jaar naar schatting zo'n 4.000 mensen gedood door drones, zegt een organisatie die de drone-aanvallen bijhoudt. De meest recente aanval was gisteren.