Digitale nomaden

Laptopje open en gaan, werken als digitale nomade

Terwijl jij elke dag van 9 tot 5 achter hetzelfde bureau zit, verdienen andere mensen hun geld met een digitaal nomadenbestaan. Al reizend door verre landen verdienen ze hun boterham via internet. Ze e-mailen, programmeren of handelen met hun voeten in het zand.

Klinkt als een zorgeloos bestaan, maar dat valt in de praktijk nog tegen. Als digitale nomade bevind je je in een grijs gebied wat betreft verzekeringen en belastingen. En soms, soms kan het ook een beetje eenzaam zijn.

Zo ziet een bestaan als digitale nomade er uit

Veel cijfers zijn er niet, maar het is duidelijk dat steeds meer mensen kiezen voor het digitale nomadenleven. Roos Pijpers, wetenschapper aan de Radboud Universiteit, zegt dat het onderzoeksthema bij wetenschappers in opkomst is. “Dat geeft wel aan dat het vaker gebeurt.”

Zo begon Harvard-professor Beth Altringer dit jaar met een volledig onderzoek naar het fenomeen. Volgens Pijpers gaan vooral jongeren veel werken en reizen, omdat ze in Nederland niet zo snel een vast contract krijgen. "Dat maakt het voor hen aantrekkelijk."

Overal werken

"Klopt", zegt Pieter Levels. Hij verkocht twee jaar geleden al zijn spullen, verliet zijn appartement in Amsterdam en vertrok naar Azië. Door zijn succesvolle muziekkanaal op YouTube kon hij overal werken: van China tot Japan en Indonesië.

  • Pieter Levels
    Pieter Levels
  • Pieter Levels
    Pieter Levels

Pieter is dol op zijn nomadenbestaan, maar het heeft ook nadelen, zegt hij. “Het is moeilijk om in contact te blijven met je vrienden thuis. Veel mensen begrijpen totaal niet waar ik mee bezig ben. Ze denken dat je alleen maar reist en niet werkt. Dat het een luie levensstijl is. Maar eigenlijk is het heel hard werken.”

Het leven als digitale nomade kan dus heel eenzaam zijn. Veel andere nomaden voelen zich volgens Pieter ook alleen: “Het is een hele rare individuele levensstijl.”

Mensen denken dat je alleen maar reist en niet werkt. Dat het een luie levensstijl is. Maar eigenlijk is het heel hard werken.

Pieter Levels
Nomad Pieter Levels over zijn ervaringen

Daar hebben Diana en Steven minder last van

Zij reizen namelijk samen. Hun tocht begon als experiment. Ze wilden ontdekken of ze een jaar lang al reizend konden ondernemen. Het experiment slaagde iets te goed: inmiddels zijn ze 3,5 jaar onderweg. Ze waren al in Mexico, de VS, Belize, Guatemala, Thailand en India. Dit jaar gaan ze naar Argentinië.

Ze geven onder andere online trainingen, bouwen websites en maken video’s. Omdat ze nu zoveel vrijheid hebben, kunnen ze zich geen ander leven meer voorstellen. “Je kan zelf je dag indelen. Je bepaalt zelf waar je aan werkt en voor wie je werkt. Je geeft het helemaal zelf vorm en je leeft op je eigen voorwaarden”, vertelt Diana.

Steven is het met haar eens: “Het is heel gaaf om wat meer te luisteren naar je eigen stemmetje en wat minder naar die van anderen.”

Het is heel gaaf wat meer te luisteren naar je eigen stemmetje en wat minder naar die van anderen.

Steven Zwerink
  • Steven en Diana Zwerink
    In Guatemala
  • Steven en Diana Zwerink
    In de Indiase stad Udaipur
  • Steven en Diana Zwerink
    Op de camping in Mexico
  • Steven en Diana Zwerink
    Voor hun Volkswagen bus
  • Steven en Diana Zwerink
    In een golfcar

Klinkt super, wat zijn dan die nadelen?

In de Nederlandse wet is niets geregeld voor mensen die voor langere tijd in het buitenland wonen en werken. Sociale verzekeringen, zorgverzekeringen, belastingen en het opbouwen van pensioen zijn dus lastig.

“Het is heel moeilijk om, als je elke maand ergens anders zit, te kiezen waar je belasting betaalt", zegt Pieter. Ik probeer het zo legaal mogelijk te houden door in Nederland belasting te betalen. Dat vindt de Nederlandse overheid heel fijn denk ik.”

Steven bouwde mee aan een huis in Mexico

De jonge nomade vindt dat er in de toekomst een systeem moet komen waarbij je een bijdrage levert in belasting aan de plek waar je op dat moment bent. “Een nomadenvisum.” Diana en Steven betalen op een andere manier belasting. Ze bedenken ter plekke wat ze terug kunnen geven aan het land, bijvoorbeeld door iemand te helpen met het bouwen van zijn huis.

In de toekomst zou er een nomadenvisum moeten komen.

Pieter Levels

Deel artikel: