Protesten in Chili na de dood van twee studenten

Twee doden bij studentenprotesten Chili

Tienduizenden Chileense studenten zijn in verschillende steden de straat opgegaan om te protesteren tegen het - in hun ogen - oneerlijke onderwijssysteem. De studenten vinden dat ze veel te veel geld moeten betalen om te kunnen studeren.

Tijdens die protesten kwamen twee jonge mannen om het leven in de stad Valparaiso, zo'n 125 kilometer van de hoofdstad Santiago. Een man schoot hen dood omdat ze posters op zijn huis plakten. Na hun dood gingen er weer veel studenten de straat op.

  • EPA
    Deze man werd neergeschoten aan het einde van de demonstraties
  • EPA
    Studenten helpen een demonstrant die is neergeschoten

Het aantal studenten in het land is de afgelopen jaren enorm gegroeid: in 2002 waren er 520.000 en in 2012 meer dan een miljoen. Er zijn universiteiten bijgekomen om aan de vraag te voldoen, maar het onderwijs is dus duur en de kwaliteit laat nog wel te wensen over.

Sinds 2011 zijn er om die reden regelmatig grote studentenprotesten in het land. Vaak lopen die uit op rellen. "Chili heeft een sterke traditie van radicaal-linkse en anarchistische jongeren", vertelt correspondent Marc Bessems.

Succes

De protesten hebben volgens Marc wel enig succes: "Het onderwijssysteem zit nu midden in een grondige hervorming. Sinds dit jaar is het onderwijs tot en met de middelbare school gratis. Politici zeggen dat ze ook het hoger onderwijs gratis maken, maar de studenten zijn bang dat die belofte niet wordt waargemaakt."

  • EPA
  • EPA
  • AFP
  • AFP
    De politie greep in tijdens de demonstratie
  • EPA

Chili is een relatief rijk land, maar het inkomen is ongelijk verdeeld over de inwoners. Het vertrouwen in de politiek is dan ook niet bepaald groot, zeker niet nadat er in de politiek de afgelopen maanden allerlei corruptieschandalen naar boven kwamen.

De linkse president Michelle Bachelet, die ooit heel populair was, ligt het meest onder vuur. Haar zoon is betrokken bij een schimmige miljoenendeal en ze heeft lang gewacht voordat ze de deal publiekelijk veroordeelde. Haar geloofwaardigheid staat sinds dit schandaal onder druk.

Corruptie

De protesten beperken zich dan ook niet tot het onderwijs, maar zijn ook bedoeld tegen de corruptie in de politiek. "Bachelet won de verkiezingen met de belofte van grondige hervormingen. Ze laat mensen met hogere inkomens en bedrijven nu meer belasting betalen om de onderwijshervorming te financieren. Maar de studenten zijn sceptisch en vragen zich af of die hervorming echt gaat plaatsvinden", zegt Marc.

Deel artikel: