Groningen

Wat doet Groningen met die euroberg in de Euroborg?

Grunn heeft zichzelf door de bekerwinst van gisteravond meteen even 3 miljoen euro bezorgd. 2,4 miljoen uit het potje van de Europa League en daarbovenop zes ton aan extra inkomsten rond die Europese wedstrijden. En bij winst of gelijkspel komen er óók nog eens extra knaken. Het kan niet op, zou je zeggen.

3 miljoen euro, bijna 20 procent van de 17 miljoen euro waar Groningen het jaarlijks mee moet doen. Lekker dus. Maar we kennen clubs waarbij de bodem al snel in zicht kwam na plotseling succes. Neem FC Twente. En het is geen geheim dat ook andere clubs geldzorgen hebben. Hoe ga je dan verstandig om met zo'n miljoenenmeevaller?

Het klopt inderdaad dat je je snel rijk rekent, maar dat ga je bij ons niet zien.

Hans Nijland, directeur FC Groningen

Hans Nijland, directeur van FC Groningen, weet het wel: "Ik wil een deel van het geld stoppen in ons topsportcentrum: een nieuw trainingscomplex, een topsport-zorgcentrum. Ik ben niet van plan het geld direct in spelers en salarissen te steken. Het klopt inderdaad dat je je snel rijk rekent, kijk maar naar de andere clubs, maar dat ga je bij ons niet zien."

FC Groningen en het Gevaar van de Miljoenen

Dat er gevaren bestaan voor clubs met veel geld, onderstreept ook sportverslaggever Philip Kooke. Hij legt twee van die gevaren uit:

Kooke verwacht niet dat Nijland in zo'n valkuil loopt. "Hij heeft een duidelijk doel voor ogen: een nieuw complex en een zorgcentrum. Dat wil 'ie en dat is al denken op de lange termijn. Daar komt hij niet van terug. Het geld dat nu binnenkomt, is vrijwel zeker eenmalig, want ik denk niet dat FC Groningen het ver schopt in Europa."

Ook de voetbalchef van NOS Studio Sport, Arno Vermeulen, waarschuwt voor het gevaar van veel geld. "Iedereen weet dat je het geld op zak hebt. Zaakwaarnemers van spelers, andere clubs. Toch denk ik wel dat Nijland bovenop de centen zit. Groningen staat bekend om zijn goede aankoop en verkoop van spelers. FC Twente heeft echt hoog spel gespeeld door ervan uit te gaan dat er meer succes zou komen. Waarschijnlijk doet Groningen dat niet."

Deel artikel: