Isa

'Mijn gedicht moedigt aan vragen te blijven stellen'

Dat zijn de eerste regels van het gedicht dat Isa Hamerlinck vanavond voor zal lezen tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. De 14-jarige inwoonster van Koudekerke won de dichtwedstrijd in haar provincie Zeeland en mag direct na de twee minuten stilte haar teksten voordragen.

Het gedicht van Isa heeft als boodschap dat je vragen zou moeten blijven stellen, voordat het niet meer kan. "Daar ben ik op gekomen toen we op school een project hadden over de Tweede Wereldoorlog. Iedereen moest een gedicht schrijven, en daarbij kwam ik erachter dat ik eigenlijk nog heel veel vragen had."

Een van die vragen is hoe het voor mensen was om in concentratiekampen te leven. "Hoe hebben ze dat overleefd? Hoe was het bijvoorbeeld om een granaatinslag van dichtbij mee te maken?"

Voordat Ilse het gedicht daadwerkelijk voorleest, heeft ze eerst nog een repetitie. Maar daarna is het zover: ze zal spreken in het bijzijn van duizenden mensen. "Ik word wel steeds zenuwachtiger. Ik sta nu op de Dam en besef me dat ik hier straks moet spreken. Het wordt nu echt spannend."

Jett Rebel

Vandaag sprak Fleur ook met Jett Rebel, Ambassadeur voor de Vrijheid. Morgen vliegt hij van hot naar her met een helikopter. Hij treedt vijf keer op en sprak voor de Dodenherdenking over wat vrijheid voor hem betekent:

Deel artikel: