In 2002 regende het ook flink tijdens Bevrijdingsdag
Aangepast

Zo kom je Bevrijdingsdag droog door

Onweer, hagelbuien en zware windstoten... het weerplaatje van vandaag ziet er niet echt goed uit. Op welke momenten kan je toch een goed feestje vieren op Bevrijdingsdag? Wij zochten het met behulp van Weerplaza voor je uit.

De weersvoorspelling verschilt vanaf de middag per provincie. Check hier op de kaart op welk festival je de meeste regen kan verwachten tussen de primetime van de festivals.

Wanneer valt wat?

Vannacht

Regen, regen, regen: een regengebied trekt van zuid naar noord over ons land. Als je pech hebt, word je ook nog wakker geschud door een klap onweer. Maar het wordt beter, want er komt warme lucht aan.

In de ochtend

De warme lucht stroomt het land in en dat betekent ook dat de temperatuur omhoog schiet. Tegen de middag is het op de meeste plekken 20 graden, met af en toe een zonnetje. Er waait wel een stevige wind. En mogelijk valt er een buitje. Maar hé, het is nog wel warm.

Vorig jaar scheen de zon wel tijdens Bevrijdingsdag

Begin middag

De wind begint nog verder toe te nemen, mogelijk met stoten tot 90 km/uur. De regen is bijna niet meer te ontwijken: in heel het land is 50 tot 80 procent kans op neerslag. En dan hebben we het onweer nog niet eens genoemd.

Middag

Het goede nieuws voor het westen van het land: de buien trekken naar het noordoosten en verlaten Nederland in de tweede helft van de middag. Het slechte nieuws: het wordt kouder en kouder.

Avond

In het grootste deel van het land is het zo'n 11 tot 13 graden, als je geluk hebt met wat zon erbij. Alleen in het oosten blijft het iets warmer.

Moraal van het verhaal: denk 's ochtends niet dat het een warme dag wordt. Neem warme kleding mee, anders is het in de avond klappertanden geblazen. Een poncho en regenlaarzen zijn misschien geen overbodige luxe. Check verder of je een paraplu mag meenemen op het terrein.

Deel artikel: