Geredde vrouwen en kinderen in auto

'Elke dag zagen we wel iemand doodgaan'

Het Nigeriaanse leger heeft de afgelopen weken honderden meisjes bevrijd uit handen van terreurbeweging Boko Haram. Dit weekend kwam een aantal van hen, na een dagenlange tocht in pick-up, aan in een opvangkamp. Aan persbureau Reuters vertellen ze nu hun verhaal.

De vrouwen zaten het grootste deel van de tijd vastgebonden in een ruimte. "We mochten geen centimeter verschuiven", zegt Sabe Umarau van 24. "Als je naar het toilet moest, volgden ze je."

Dood door honger

Honger en ziektes waren volgens de vrouwen aan de orde van de dag. "Elke dag zagen we wel iemand doodgaan", zegt Asabe. "We wachtten op onze beurt."

Geredde Nigeriaanse vrouwen ondergebracht in vluchtelingenkamp
Foto van het Nigeriaanse leger van een gered kind

"We kregen alleen droge maïs, die niet geschikt was om te eten", vertelt Cecilia Abel. "Veel van ons zijn overleden. Zelfs na onze redding zijn tien mensen overleden, op weg naar deze plek."

Steniging

Toen het Nigeriaanse leger het kamp bereikte, deden de vrouwen hun handen omhoog en riepen ze om hulp. "Boko Haram-strijders begonnen met stenen gooien, zodat we ze naar een andere schuilplek zouden volgen", vertelt Umaru. Maar dat weigerden we, omdat we er zeker van waren dat de militairen ons zouden redden."

De vrouwen keerden terug in de bewoonde wereld, maar veel van hun mannen en zonen kwamen niet terug. Boko Haram-strijders hadden hen gedood voordat ze de vrouwen mee het bos in namen. Bij 214 van de bevrijde vrouwen zijn zwangerschappen vastgesteld.

Een Nigeriaanse militair bij de vrouwen

Boko Haram had volgens Reuters vorig jaar nog een gebied zo groot als België in z'n macht. Nu zijn de strijders teruggedrongen in het natuurreservaat Sambisa. Er liggen veel landmijnen, waardoor het lastig is om de strijders definitief uit te schakelen.

#bringbackourgirls

De vrouwen vertelden verder dat ze geen contact hebben gehad met de meisjes die werden ontvoerd in Chibok. Die kregen veel aandacht dankzij de wereldwijde campagne #bringbackourgirls. Het is meer dan een jaar geleden dat ze ontvoerd zijn, maar er is nog altijd geen enkel teken van leven gevonden.

Volgens Amnesty International heeft Boko Haram sinds begin 2014 ongeveer 2000 vrouwen en meisjes ontvoerd. Ze worden gedwongen te werken voor de terroristen, als seksslaaf gebruikt en soms ingezet bij gevechten.

Deel artikel: