Als hobby het weer voorspellen is nu illegaal in China

Weeramateurs op glad ijs in China

Als hobby het weer voorspellen? In Nederland krijg je daar de ruimte voor, in China is het vanaf vandaag streng verboden. Het Aziatische land is de vele weeramateurs zat en dus mogen alleen officiële weerstations nog iets zeggen over de regen, zon en windkracht.

Weeramateurs worden de mond gesnoerd omdat China bang is dat onjuiste weervoorspellingen over orkanen of smog onnodig paniek zaaien. Hang je toch de buienradar uit, dan riskeer je een boete van minimaal 8.000 dollar.

Hoe zit dat in Nederland?

Net als in China regent het ook hier onopgeleide weermannen- en vrouwen. "Net zoals we 16 miljoen bondscoaches hebben, zijn er ook 16 miljoen mensen die het weer voorspellen", zegt meteoroloog Marco Verhoef. Hij ziet voor- en nadelen van weeramateurs. "Negen van de tien amateurs zijn heel serieus. Soms sturen ze ook data waar wij wat aan hebben. Bovendien houden ze ons scherp."

Maar het gebeurt ook weleens dat de hobbyisten theoretische bagage missen en woorden bedenken om gehoord te worden. "Media kicken daarop en nemen het over. Een woord als orkaanstoten is zo bijvoorbeeld ontstaan, maar dat is geen officiële term. Daardoor klopt berichtgeving soms niet."

Net zoals we 16 miljoen bondscoaches hebben, zijn er ook 16 miljoen mensen die het weer voorspellen.

Weerman Marco Verhoef

Minder uitgesproken

De hobbyisten waar Verhoef op doelt zijn vaak aangesloten bij de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK). Zij voorspellen het weer vanuit huis, achter hun computer. "Wij hebben via internet de beschikking over bijna net zoveel kaarten als de professionals", zegt weeramateur Frank de Groot. "Daardoor kunnen wij een hele aardige weersverwachting maken. Sommige amateurs kunnen zich zelfs met de meteorologen meten."

Kritiek op weeramateurs is volgens De Groot dan ook niet terecht. "Andersom zou je ook kritiek kunnen uiten. De professionals zitten bij hun werkgever vaak aan een model vast en zijn minder uitgesproken. Bekende meteorologen worden namelijk echt afgerekend op een foute voorspelling. Daar hebben amateurs geen last van."

De voorspelling van een Chinese weeramateur heeft een grotere impact dan iemand die verwacht dat het gaat regenen in de Achterhoek.

Frank de Groot

De Groot is dan ook verbaasd over de maatregel in China. "Het is een gevaarlijke ontwikkeling dat de overheid dit verbiedt. Professionals kunnen er net zo goed naast zitten. Wel is het natuurlijk zo dat wij hier voorspellen of er een buitje aankomt en dat ze in China praten over orkanen. De voorspelling van een Chinese weeramateur heeft daardoor een grotere impact dan iemand die verwacht dat het gaat regenen in de Achterhoek."

Deel artikel: