Dorpelingen bouwen een aardbevingsbestendige school in Nepal

Hoe bouw je een aardbevingsbestendig huis in Nepal?

Steden als Tokyo en Los Angeles lopen groot gevaar getroffen te worden door een aardbeving. Daar wordt rekening mee gehouden in de bouw: de regels zijn er heel streng en er is geld voor goede materialen. In Nepal is dat anders: veel krakkemikkige gebouwen konden de beving van 7,8 op de Schaal van Richter niet aan.

Maar de gebouwen die de Nederlandse architect Martijn Schildkamp hielp neerzetten, staan er nog. “Ik heb nog niet met alle dorpen contact gehad, maar ik heb nog niet gehoord dat er iets in ingestort wat wij hebben neergezet.”

Architect Martijn Schildlkamp in Nepal

Kameel

Schildkamp brak tijdens een reis in India twee benen toen hij van een kameel viel. Vanuit het ziekenhuis zag hij hoe slecht er gebouwd werd in het gebied. Daar wilde hij iets aan doen. Met zijn stichting Smart Shelter Foundation hielp hij met de bouw van vijftien scholen, een hostel voor blinde studenten, een regionale veekliniek en een klein ziekenhuisje.

“Op het gebied van bouwen is er gewoon heel weinig kennis. Er zit onvoldoende verband in het metselwerk. In de dorpen bouwen de mensen heel traditioneel: met aarde en stenen. Ze weten niet hoe ze beton of cement moeten maken.”

Smart Shelter bouwt mee, maar traint tegelijkertijd de lokale bevolking om steviger te bouwen. “Het hele bouwproces is eigenlijk training. Een heel dorp is daar bij betrokken. We begeleiden het van begin tot eind.”

En hoe doe je dat? Tips van de architect:

  • Martijn Schildkamp
    Aardbevingsbestendig bouwen volgens Martijn Schildkamp
  • Martijn Schildkamp
    Aardbevingsbestendig bouwen volgens Martijn Schildkamp
  • Martijn Schildkamp
    Aardbevingsbestendig bouwen volgens Martijn Schildkamp
  • Martijn Schildkamp
    Aardbevingsbestendig bouwen volgens Martijn Schildkamp

Niet veel duurder

En het is niet eens zo heel veel duurder dan een normaal gebouw in Nepal: zo’n 20 tot 30 procent. Maar werken in een land als Nepal is niet gemakkelijk. “Niets gaat zoals in Nederland. Je loopt tegen bureaucratie aan, in veel dorpen is geen elektra, de infrastructuur is basaal.”

Schildkamp verklaart het succes van de stichting door het werk van zijn lokale coördinator Damodar Bhakta Thapa. “We krijgen in Nepal zo veel meer gedaan dan in Sri Lanka bijvoorbeeld, doordat hij alles goed regelt met de autoriteiten.”

Een hostel voor blinde studenten in Nepal

Deel artikel: