Langtang Valley

Nederlandse hulproep uit Nepal: de stenen blijven vallen

Door de aardbeving in Nepal zitten nog veel mensen vast in Nepal, onder wie de Nederlanders Rosanne van Heeckeren en Fons van den Berg. Een vriendin van het duo plaatste vandaag een oproep op Facebook om hulp te vragen voor de mensen die in de regio Langtang vlakbij Bamboo Village zitten.

Fons en Rosanne

De ouders van Rosanne hebben we inmiddels gesproken. Haar vader doet vooral een beroep op de Nederlandse overheid om helikopters te sturen naar de vallei waar ze vast zitten. Door de chaos in de hoofdstad Kathmandu lijkt alle hulpverlening zich daarop te concentreren.

Fons en Rosanne waren met een groep van tien mensen bezig aan de laatste etappe van een wandeltocht van 150 kilometer met een gids. In die groep zat een Israëlische militaire arts met een satelliettelefoon. Die heeft na de aardbeving haar ouders op de hoogte gesteld.

De mensen in Israël hebben uiteindelijk zondagochtend de familie van Heeckeren ingelicht dat Rosanne en haar vriend ongedeerd zijn. Desondanks zijn ze nog niet opgehaald uit het gebied, waar stenen blijven vallen en eten en drinken opraakt.

De plek waar de Nederlanders vastzitten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte te zijn van de situatie van Fons en Rosanne, maar geen helikopters te sturen. Volgens een woordvoerder zouden de helikopters er dagen over te doen om naar Nepal te komen en zijn er genoeg helikopters in het land.

De Nepalese overheid moet volgens de woordvoerder ervoor zorgen dat Fons en Rosanne naar Kathmandu gebracht worden. Daarbij gaan wel gewonden en kinderen voor. Vanuit Kathmandu kan het ministerie vervolgens helpen Nederlanders om thuis te komen.

Meer mensen

In de vallei zitten nog meer mensen te wachten op helikopters. Ook twee andere vaders waren op zoek naar hun kinderen in Langtang National Park, die inmiddels gelokaliseerd zijn. In de post op Facebook laat de vriendin van het duo de coördinaten weten en roept ze zoveel mogelijk mensen op het bericht te delen.

Deel artikel: