Koningsdag in Amsterdam

'Volgend jaar komen we terug voor Koningsdag'

Daar sta je dan, met je rugzakje of trolleykoffer op Amsterdam Centraal. Klaar voor een dagje grachten, red light district en daarna in de rij voor het Anne Frank Huis. Maar wat doen al die mensen in het oranje op het perron? Deze toeristen waren vergeten dat wij vandaag de verjaardag van onze koning vieren.

De Engelse James staat met een stel vrienden in de hal van het station: "We hadden er nog nooit van gehoord, maar hebben ons lekker laten meeslepen," zegt hij met een oranje bloemetjeskrans om z'n nek: "Ik heb zelfs Nederlandse vrienden, die hebben nog nooit over Koningsdag verteld."

Lekker rustig binnen

De vriendengroep moest de feestdag op Wikipedia opzoeken en daarom is er nog steeds een beetje twijfel: "We liepen daarnet langs een stel Nederlanders die eieren naar elkaar stonden te gooien, hoort dat erbij?" Voor buitenlanders heeft Koningsdag ook best voordelen: "We zijn vandaag naar het Van Gogh-museum geweest. Het was lekker rustig", zegt de vriendin van James.

James (r) en zijn vrienden

Ik dacht dat het een soort bloemencorso zou zijn

Hannah uit Zweden

Ook de rij voor het Anne Frank Huis is vandaag een stuk korter. Normaal staan bezoekers zo'n anderhalf uur te wachten, maar tijdens Koningsdag ben je binnen een half uurtje binnen volgens de organisatie. In de rij staan ook twee Zweedse jongedames: "Ik wist dat er zoiets was als Koningsdag, maar ik wist niet dat het vandaag was. Eigenlijk dacht ik dat het een soort bloemencorso zou zijn, maar dit is ook geweldig", zegt Hannah.

'Niets wat hierop lijkt'

"In Zweden hebben we niets dat hierop lijkt. Het is geweldig om mensen te kijken vandaag." Een meevallertje dus: "We kwamen eigenlijk voor Anne Frank, vanwege The Fault In Our Stars. Dat is hier op straat opgenomen," zegt Hannah's reisgenote Maja: "Er is wel een groot verschil tussen het verhaal van Anne en het feestgedruis hierbuiten op straat."

Hanna en Maja

We kwamen eigenlijk vanwege The Fault In Our Stars

Maja uit Zweden

Even verderop op de Prinsengracht lijkt Koningsdag een koppeltje uit Singapore een beetje te veel te worden: "We hadden geen idee dat dit vandaag aan de hand zou zijn. We zijn op rondreis door Europa", zegt het meisje: "Onze gids heeft hier wel over verteld, maar nu zijn we een beetje verdwaald. Dus zijn we hier gaan zitten."

Die andere traditie

"Het is tof dat iedereen in oranje is. Als ik dat had geweten, had ik zelf ook iets oranjes aangedaan", zegt ze. Haar vriend verbaast zich over een andere Koningsdag-traditie: "Die staande toiletten op straat, die hebben we in Singapore niet."

Het stelletje uit Singapore

Volgend jaar beginnen we onze vakantie in Nederland met Koningsdag

James uit Engeland

Koningsdag valt de toeristen die wij spraken zeker niet tegen. James komt in ieder geval terug: "Volgend jaar beginnen we onze vakantie in Nederland met Koningsdag en dan regelen we een bootje!"

Deel artikel: