Het beruchte gerecht

Masterchef maakt gehakt van kandidaat

"Ik denk niet dat ik ooit nog ga koken", snikte de 18-jarige Alberto nadat hij twee weken geleden door de jury van Masterchef Spanje naar huis werd gestuurd. De jury kon zijn gerecht niet waarderen en Alberto was ontroostbaar. Nu heeft chef-kok en jurylid Jordi Cruz zijn excuses aangeboden voor de harde kritiek.

In de uitzending kregen kandidaten aardappels, gamba’s en paprika, tomaat en aardbei om een gerecht mee op tafel te zetten. Alberto presenteerde een bord met daarop een aardappel met twee ogen, oren, een mondje en snorharen: een leeuwenhoofd.

Wat moet dit voorstellen?

Jordy Cruz, jurylid

"Wat moet dit voorstellen?” vraagt Jordy Cruz hem als hij de keiharde aardappel probeert door te snijden. "Humor is belangrijk in de keuken, maar hier kan ik absoluut niet om lachen, sorry. Dit is een belediging. Een belediging voor mij, voor de rest van de jury en voor de vijftienduizend mensen die niet door de selectie van het programma zijn gekomen. Het is een aanfluiting, een grap. Zelfs bij Masterchef Junior haalt niemand het in zijn hoofd om zoiets te presenteren."

Dit is een belediging. Een belediging voor mij, voor de rest van de jury en voor de mensen die niet door de selectie van het programma zijn gekomen.

Jordy Cruz, jurylid

"Het was niet de bedoeling dat de aardappel zo hard zou worden", zei de jongen achteraf tegen de presentatrice. "Ik wilde ‘m al dente hebben. Het spijt me zo", waarna hij zich huilend in haar armen stortte.

Al snel had iedereen in Spanje het over de mislukte aardappel van de jonge kok. De hashtag #Leoncomegamba was trending topic op Twitter en er verschenen blogs van mensen die het voor hem opnamen, omdat de jury veel te hard voor hem was geweest. Ook de zender RTVE, die het programma uitzendt, ontving veel klachten van kijkers die vonden dat de jury te ver was gegaan.

Verschillende Spaanse bars en restaurants besloten het gerecht op de menukaart te zetten. 'Leeuw eet gamba' werd de '​Ecce Homo' van de Spaanse keuken genoemd, verwijzend naar het fresco dat werd 'opgeknapt' door een oudere dame in het dorpje Borja. Het fresco werd eerst belachelijk gemaakt, maar is nu een ware trekpleister.

Maandag zei jurylid Jordi Cruz sorry voor het vernederen van Alberto en zijn gerecht. "Het was niet mijn bedoeling om iemand te beledigen. Als ik dat toch heb gedaan, bied ik daarvoor uit de grond van mijn hart mijn excuses aan", zei hij in het programma 'RTVE responde'. "Maar", zo voegde Cruz toe, "dit is wel hoe het er af en toe aan toegaat in een restaurant".

Deel artikel: