Baltimore vs. politie: wat is daar aan de hand?

Het was vannacht onrustig in de Amerikaanse stad Baltimore. Duizenden mensen demonstreerden daar na de dood van de zwarte Freddie Gray. De 25-jarige Freddie raakte gewond bij zijn arrestatie en had medische hulp nodig. Die kreeg hij niet direct. Vorige week overleed Freddie in het ziekenhuis.

De demonstratie van gisteravond begon rustig, maar uiteindelijk sloeg toch de vlam in de pan. Twaalf mensen zijn gearresteerd en minstens vijf politieagenten raakten gewond.

Protestmars

Duizenden mensen kwamen gistermiddag bij elkaar voor een mars door de straten van Baltimore. De betogers riepen 'no justice, no peace' en 'all night, all day; we're gonna fight for Freddie Gray', schrijft CNN. Pas 's avonds werd het grimmig. Er werd met onder meer flessen en brandende containers naar de politie gegooid en demonstranten vernielden politieauto's.

Freddie's tweelingzus liep ook mee in de mars. "Mijn familie wil graag dat jullie stoppen met gebruiken van geweld, dat had Freddie niet gewild. Met geweld krijg je geen gerechtigheid", zei ze volgens CNN.

Die oproep hielp weinig. Naast wat gevechten, werden er ook auto's en winkels gesloopt. De burgemeester van Baltimore was 'diep teleurgesteld', schrijft The New York Times. "Helaas heeft een kleine groep onruststokers een vreedzame demonstratie veranderd in een gewelddadig protest", zei de burgemeester. Volgens haar was 95 procent van de demonstranten respectvol, maar heeft een kleine groep het verpest.

Politie geeft fout toe

Gisteren gaf de politiechef van Baltimore toe dat Freddie Gray eerder medische hulp had moeten krijgen na z'n arrestatie. Freddie Gray werd aangesproken door agenten in een wijk waar veel drugs worden verhandeld. Hij zette het op een lopen, maar werd gepakt en in een politiebusje gezet. Tijdens z'n arrestatie brak Freddie een nekwervel. Hij overleed vorige week zondag in het ziekenhuis.

Gray zou tijdens zijn arrestatie meerdere keren om medische hulp hebben gevraagd. Die kreeg hij pas na een half uur. De agenten deden hem bovendien geen gordel om, terwijl dat wel moet. Commissaris Anthony Batts zei op een persconferentie dat Gray wellicht het slachtoffer was van een 'rough ride'. Daarbij neemt de bestuurder onverwacht scherpe bochten om de arrestant flink door elkaar te schudden.

Nationale discussie

In de Verenigde Staten is de afgelopen maanden een discussie losgebarsten over politiegeweld. Het begon afgelopen zomer na de dood van de zwarte tiener Michael Brown in de stad Ferguson. Daarna kwam de politie geregeld in het nieuws met geweldsincidenten.

Deel artikel: