Een gebouw in Kathamandu is ingestort

Deze Nederlander was in Nepal toen de aarde beefde

Wij spraken vlak na de aardbeving met Thomas Tierloff, een Nederlander die reizen naar Nepal organiseert. Hij is nog in Kathmandu waar de mensen nog amper zijn bekomen van de schrik: "Iedereen zit nog buiten op parkeerplaatsen, straten en tuinen. Niemand durft nog naar binnen te gaan, want er zijn nog steeds naschokken te voelen."

  • AFP
    Nepalezen wachten op straat tot de naschokken voorbij zijn.
  • AFP
    Mensen verzamelen op pleinen.

"Op het moment dat de aardbeving begon, zat ik in m'n hotel mijn mail te checken. Eerst constateerde ik dat de wifi was uitgevallen, toen begon het gebouw enorm te schudden. Het duurde een paar seconden voordat ik door had dat er een aardbeving bezig was. Ik zat best hoog in het hotel, dus het enige wat ik toen wilde was zo snel mogelijk buiten komen."

"Mijn vrouw was op dat moment niet in Kathmandu. Haar wilde ik natuurlijk zo snel mogelijk bellen. Maar er was geen wifi, geen elektriciteit. En omdat iedereen elkaar ging bellen, was er heel slecht bereik. Het duurde twee uur voordat ik m'n vrouw uiteindelijk sprak, gelukkig ging het goed met haar."

Mensen proberen familieleden te bellen na de aardbeving.

Tierloff vertelt dat er vaker aardbevingen voorkomen in Nepal. "De Nepalezen zijn opportunistisch, hoewel ze weten dat er vaker aardbevingen voorkomen, bouwen ze hun huizen niet van heel stevig materiaal. Maar het ging nu ook wel om een hele zware aardbeving. Tempels die al 500 of 600 jaar bestaan, zijn compleet weg. Dat geeft wel aan om wat voor een kracht het ging."

Hulp bieden is lastig: "Er zijn opvallend weinig ambulances, dat komt denk ik omdat alles zo slecht bereikbaar is geworden. Een enkel winkeltje gaat open om eerste behoeften te kunnen vervullen, zoals het verkopen van water. Maar eigenlijk is alles dicht. In sommige wijken is niemand op straat. Bij mij om de hoek helpen buurtbewoners samen met wat mensen van het leger om slachtoffers onder het puin vandaan te halen."

Buurtbewoners zoeken samen met het leger naar overlevenden.

Ook hoorde Tierloff van een vriend dat veel zieken uit het ziekenhuis buiten lagen, wegens instortingsgevaar van het ziekenhuis. Ook stonden er al rijen voor het ziekenhuis van mensen die geholpen wilden worden. Hieronder een foto van gewonden in Kathmandu.

Ziekenhuispersoneel verzorgt gewonden buiten het ziekenhuis, op straat.

Deel artikel: