Slak toetsenbord

Alsjeblieft, een oplossing voor jouw trage wifi

  • Jurjen IJsseldijk

    Redacteur NOS op 3

  • Jurjen IJsseldijk

    Redacteur NOS op 3

Bufferen. Vloeken. Stekker eruit. Stekker erin. Wachten. Verbinding maken. Vloeken. Eíndelijk internetten. Je wifi zuigt. En dat blijft ook nog wel even zo. Maar er is een oplossing op komst, denkt hoogleraar Ton Koonen van de TU Eindhoven. Pico-celletjes, kunnen we heel interessant zeggen. Eigenlijk gewoon een routertje in iedere kamer in je huis.

Klinkt als een open deur, maar het is wel het onderwerp waar onderzoeker Zizheng Cao deze week op promoveerde. Cum laude, dat ook nog eens. Hij onderzocht wat het ons oplevert als we met z'n allen niet meer afhankelijk zijn van één wifi-signaal, maar van meerdere signaaltjes die speciaal voor ons worden gebundeld. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Bundel-wifi

Het gaat Cao allemaal om bundels. Niet die van je telefoonabonnement, maar daadwerkelijk gebundelde 'wifi-stralen' naar het apparaat waar jij internet op wilt krijgen. Door middel van licht- of radiosignalen vindt een router je in de kamer en stuurt, in plaats van naar álle kanten in de kamer, een gericht signaal naar jou.

"Daar is een stuk minder vermogen voor nodig", zegt Koonen. "Want als er heel gericht gezonden kan worden, hoeft niet met volle sterkte te worden uitgezonden, omdat een apparaat altijd maar een bepaalde hoeveelheid nodig heeft. Als je bijvoorbeeld altijd achter je bureautje zit te werken, richt je je antenne al op je bureau."

Het idee van Cao is dus gebaseerd op pico-cellen. "Dat betekent dat je bijvoorbeeld je huis opdeelt in allemaal blokken", zegt Koonen. "Nu gebruiken we nog allemaal één router en daar zitten we met al onze tablets, laptops en smartphones op. Om die allemaal te bedienen, is heel veel vermogen nodig. Gebruik je per ruimte een andere antenne, dan is dat een stuk lager."

Dus: je loopt je huis binnen, pikt als eerst het signaal van de antenne in je woonkamer op. Die zendt precies genoeg vermogen voor jouw apparaat uit. Daarna zet je een kop koffie in de keuken en pikt dan automatisch het signaal op van de antenne in de keuken. Weer met precies genoeg vermogen. Ondertussen zendt het apparaat in je woonkamer niet meer, omdat het niet nodig is.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Maar waarom werkt je wifi dan niet lekker? Doordat steeds meer apparaten wifi vreten. We hadden het al over tablets, laptops en smartphones, maar wat dacht je van smart-tv's, smartwatches, printers, sommige koelkasten, weegschalen, radio's, je console, noem maar op. Druk dus.

Vooral in dichtbebouwd gebied merken we veel van die wifi-drukte. Ruim de helft van mensen met internet geeft aan dat de kwaliteit van internetverbindingen daar slecht is. Bloedirritant natuurlijk. Maar er is een oplossing: de 5GHz-frequentie.

Deel artikel: