11 september is een feestdag in Catalonië

Film over stereotypen scoort in Spanje

De luie Andalusiër, de stugge Galiciër en de gierige Catalaan. Als je een Spanjaard vraagt naar inwoners uit andere regio’s, doet 'ie graag een boekje open. Maar de draak steken met tradities en gewoontes uit je eigen regio, dat doe je niet zo gauw in Spanje.

Ocho apellidos vascos bracht daar verandering in. In de film wordt flink de spot gedreven met Andalusiërs en Basken, en iedereen - óók in die regio's - kon er smakelijk om lachen. Nooit eerder zaten de Spaanse bioscopen zo vol voor een film uit eigen land: meer dan negen miljoen mensen kochten een kaartje. De film bracht 56,2 miljoen euro op.

Waar gaat het over?

Het verhaal gaat over Rafael uit Sevilla en de Baskische Amaia. Rafael (stereotype Andalusiër met bandplooibroek, polo, trui over z’n schouder en haarlok voor z’n gezicht) houdt van voetbal en van mooie vrouwen. Hij is Andalusië nog nooit uit geweest.

Totdat hij Amaia uit Baskenland ontmoet, verliefd wordt en naar haar regio reist. Maar Amaia moet niets van hem hebben. Rafael besluit zich de Baskische identiteit eigen te maken – inclusief acht nieuwe achternamen.

Opvolger

In de opvolger van de kaskraker, die waarschijnlijk ‘Nueve apellidos catalanes’ gaat heten, moeten de Catalanen eraan geloven. De ‘hipsters’ uit Barcelona en de Catalaanse nationalisten komen ongetwijfeld voorbij. Ook de lokale tradities zijn een dankbaar onderwerp van spot. Zo bouwen ze in Catalonië graag menselijke torens.

Tradities in Catalonië

De casting voor de nieuwe film wordt deze week gehouden in een aantal Catalaanse gemeenten. Er zijn tweeduizend figuranten nodig en inwoners staan in de rij om een klein rolletje te bemachtigen. In mei en juni zijn de opnames en volgend jaar draait de film in de bioscoop.

Hoofdrolspelers Clara Lago en Dani Rovira, die tijdens de opnames van de eerste film overigens ook in het echt verliefd op elkaar werden, zullen in deel twee weer de belangrijkste rollen vertolken.

Deel artikel: