Goedemorgen

Wekdienst: BBB, MH17-lezing en Bussemaker naar UvA

Goeiemorgen! In het noorden van het land komen wat meer wolken voor, verder schijnt de zon vandaag flink. Het blijft droog. Het wordt 15 tot 17 graden. Morgen flink wat bewolking, maar het wordt wel 20 graden.

Na dagen onderhandelen zijn VVD en PvdA het eens over wat er met uitgeprocedeerde asielzoekers moet gebeuren. Ze kunnen op vijf plekken in het land tijdelijk bed, bad en brood krijgen, en daarna moeten ze wegwezen. En dan zouden ze dus illegaal op straat terechtkomen. Gemeentes mogen ze dan niet meer opvangen.

Vicepremier Asscher erkent dat het nieuwe asielplan een "zwaar bevochten compromis" is

Direct na presentatie van het plan barstte de kritiek los, bijvoorbeeld van D66. Pechtold noemt het een krankzinnig Haags compromis.

Er is forse kritiek op een onderzoeker van het MH17-identificatieteam. De forensisch anatoom heeft tijdens een lezing in Maastricht foto's van resten van slachtoffers laten zien. De minister van Justitie noemt het buitengewoon ongepast en onsmakelijk. vandaag praat 'ie erover met de Tweede Kamer.

De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan dat Moskou extra luchtafweergeschut naar het oosten van Oekraïne heeft gebracht. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Defensie stond er sinds augustus niet zo veel Russische luchtafweer in Oekraïne. Ook zouden de Russen betrokken zijn bij het opleiden van de pro-Russische rebellen.

Dat zou een schending betekenen van het bestand dat in februari in Minsk werd overeengekomen.

Pro-Russische rebellen in de omgeving van Makiivka

Verder vandaag...

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs gaat vandaag in debat met studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam. Daar wordt een debatmarathon gehouden naar aanleiding van het studentenprotest.

Deel artikel: