Storm in Sydney

'Dit is de ergste cruise waar je op kan zitten'

De staat New South Wales in Australië heeft te maken met een fikse storm. Door de wind gutst het water door de straten en zitten duizenden mensen zonder stroom. Zeker vier huizen zijn weggespoeld en drie mensen zijn omgekomen.

De storm, die volgens Australische media maar eens in de tien jaar zo heftig is, heeft ook gevolgen voor de passagiers op een cruiseschip. De Carnival Spirit had gisteravond al in Sydney moeten aanmeren, maar dat lukt niet door de storm. Daarom beukt het nu tegen de golven in de haven van de stad.

Entertainer Michael Bennett legde de weersomstandigheden 's ochtends vroeg vast:

Carnival Spirit

"Nadat we gisteren 12 uur lang tussen de 9 meter hoge golven rondgeklotst hebben, kunnen we nu de haven niet in", schreef Bennett op Facebook. "En dat gaat niet snel gebeuren, dus we blijven hier nog wel even dobberen."

Voordat een schip de haven invaart, moet er een loods aan boord komen om het schip te begeleiden. De loods kon vanwege de storm het schip niet op - en het kan nog wel 48 uur duren voordat dat wel het geval is.

Hier zie je de route van de Carnival Spirit:

Carnival Spirit bij Sydney

Zeeziek

Een van de passagiers vertelde aan ABC Radio dat er nogal wat mensen aan boord zeeziek zijn en dat winkelhouders hun voorraad over de vloer zien glijden. "Het is een van de ergste cruises waar je op kan zitten", zei ze. "Ik denk niet dat er iemand geslapen heeft vannacht."

Er zijn 2500 passagiers aan boord. Ze kwamen terug van een 12 dagen durende reis naar Nieuw-Caledonië, Vanuatu en Fiji.

Nerveus

Volgens een andere passagier krijgen ze van het personeel te horen dat het schip bestand is tegen de storm, maar dat er wel schade is. "Glazen deuren zijn kapot en rond het zwembad ligt allemaal glas. En er komt een hoop water het schip in. De vierde verdieping is een open dek en daar spoelt flink wat water", zegt de vrouw tegen een Australische nieuwssite. "De bemanning probeert het met handdoeken en lakens droog te houden."

"Het personeel blijft kalm en probeert ons ook gerust te stellen, maar sommige mensen hebben het nu wel zwaar. Ik word eerlijk gezegd ook wel nerveus inmiddels."

Meerdere boten en ponten hadden het zwaar. De Manly Ferry werd hierna uit de vaart gehaald:

Deel artikel: