Russisch zinkgat

Dorpelingen bang voor Siberische sinkholes

Rinat Sjarifoellin stapte vanochtend vol goede moed zijn huis uit in het Russische Novokoeznetsk, om amper 100 meter verderop een enorme krater te ontdekken. Het zinkgat was wel 20 meter breed en minstens zo diep, naar schatting zo'n 25 tot 30 meter.

De krater is gelijk afgezet en opgevuld, maar toch zit de schrik er goed in bij Rinat en de andere bewoners van het dorp in Zuid-Siberië. Het is namelijk niet het eerste zinkgat in de omgeving. "We moeten verhuizen. We wonen bovenop oude mijnschachten," zegt de vrouw van Rinat.

Maar terwijl de dorpelingen hun geld zetten op de oude mijnschachten, denken sommige wetenschappers dat de opwarming van de aarde de gaten veroorzaakt. Permafrost, grond die eigenlijk permanent bevroren is, ontdooit nu langzaam. Daar komt methaangas bij vrij, dat voor ruimte zorgt onder de grond. Er worden steeds meer van zulke zinkgaten ontdekt in de Russische toendra.

Methaan is ook behoorlijk ontvlambaar, dus dorpelingen wordt afgeraden om een sigaretje op te steken in de buurt van de kraters.

Deel artikel: