Parma, Missouri

Enter vrouwelijke zwarte burgemeester, exit politiekorps

Na de aanstelling van de nieuwe burgemeester in het Amerikaanse Parma, Missouri, is de belangrijkste vraag: is het politiekorps daar racistisch of seksistisch? Het dorpje heeft voor het eerst een vrouwelijke, zwarte burgemeester: Tyrus Byrd.

Feest zou je zeggen, maar dat valt tegen: vijf van de zes agenten zijn opgestapt. Drie andere ambtenaren ook.

De vorige burgemeester, Randall Ramsey, zat er al 37 jaar. Volgens hem noemden de agenten en ambtenaren in hun ontslagbrief 'veiligheidsoverwegingen' als reden voor vertrek.

Computers gewist

Maar toen Byrd woensdag in gemeentehuis kwam, bleken alle computers gewist. En de ontslagbrieven kon ze dus niet vinden. Wat dus de precieze reden voor hun vertrek is, is gissen.

Ferguson

Missouri komt de laatste tijd vaker in het nieuws als het om racisme gaat. Op drie uurtjes rijden van Parma ligt Ferguson, ook in de staat Missouri; dat is waar vorig jaar augustus de zwarte tiener Michael Brown werd doodgeschoten door een blanke agent. Daarna waren er wekenlang rellen tussen betogers en politie.

Sommigen vinden het vertrek van de ambtenaren in Parma dan ook op z'n minst verdacht. KFVS-verslaggever Allison Twaits heeft een formeel verzoek ingediend om de ontslagbrieven openbaar te maken, maar daar is tot op heden nog geen gehoor aan gegeven.

Ligging Ferguson - Parma

Inbraken

Dat vijf zesde van de politie weg is, baart de 740 inwoners van Parma trouwens niet veel zorgen. "We hadden zes agenten op 740 inwoners en nog steeds werd er ingebroken", zegt eentje. Maar de manier waarop ze gestopt zijn, zonder Byrd een kans te geven, vindt hij niet kunnen.

Op Twitter krijgt Byrd wel veel steun:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Tyrus Byrd liet Heartland News weten dat ze meer tijd en informatie nodig heeft voordat ze in het openbaar zal reageren op het vertrek van de agenten en ambtenaren.

Deel artikel: