Louise Gunning

Vacature: voorzitter CvB Universiteit van Amsterdam

Oké. De kogel is door de kerk. Louise Gunning is opgestapt als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Al sinds het begin van het studentenprotest kreeg ze veel kritiek van studenten en docenten. Maar wat ging er eigenlijk vooraf aan Gunnings 'ondergang'? Een overzicht:

Half februari barst de bom. Studenten Geesteswetenschappen zijn het zat en bezetten het Bungehuis. De UvA is niet democratisch genoeg en moet transparanter. Bovendien vinden de studenten het wel welletjes met al dat gebezuinig. Er wordt te veel als een bedrijf gedacht: studiepunten, diploma's, publicaties. De uni moet de uni weer worden.

Van het Bunge- naar het Maagdenhuis

In het Bungehuis begint de ellende voor Gunning. Het UvA-bestuur kan hoog of laag springen: de studenten blijven zitten. Er moet een rechter aan te pas komen, besluit de voorzitter. Die steunt haar. Al wordt pas na elf dagen onderhandelen tussen de studenten en Gunning ontruimd.

Intussen hebben zich meer studenten aangesloten bij de protesten tegen het UvA-bestuur. Een dag na de ontruiming van het Bungehuis hebben de studenten het Maagdenhuis in het vizier. Ze bezetten het pand. Hun boodschap: het bestuur moet aftreden. Gunning overlegt met ze, maar kan de studenten niet op andere gedachten brengen. Weer blijven ze zitten.

Een student in het bestuur is niet genoeg

Eerst heeft Gunning er maar weinig zin in, maar toch geeft ze toe. Er mag een student toetreden tot het UvA-bestuur. Da's niet genoeg voor de betogers: het Maagdenhuis blijft bezet. De voorzitter probeert en probeert, maar de onderhandelingen zitten muurvast. Gunning wil wel overleggen, maar niet in het bezette pand.

Zijn jullie in staat het Maagdenhuis nu te verlaten? Dat kunnen we wel, maar we willen het niet.

Gunning in gesprek met de studenten

Na zes weken bezetten, wordt het Maagdenhuis ontruimd door de Mobiele Eenheid. Een besluit waar Gunning flink bij betrokken is. Weer kwam de rechter eraan te pas: op 9 april zou het Maagdenhuis mogen worden ontruimd. De studenten gaven al aan na het weekend te vertrekken, maar toch wordt het gebouw de zaterdag al ontruimd.

Het UvA-bestuur geeft als reden: "We wilden geen risico's lopen." Met risico's doelen ze op de gevaren van een festival dat door de Maagdenhuis-bezetters was gepland. Het zou te druk worden.

Het Maagdenhuis is leeg

De bezetting is dan wel over, de druk op het bestuur blijft. Wordt zelfs groter. Studenten blijven kritisch en krijgen steun van steeds meer docenten. Gaandeweg de protesten hebben zich zo'n 300 docenten bij de studenten aangesloten en ook zij zijn het zat. Ze ondertekenen een brief waarin ze vragen om het vertrek van álle bestuursleden. Omdat die niet goed om zijn gegaan met de protesterende studenten.

De docenten noemen de ontruiming van het Maagdenhuis een zoveelste "flater". De hele week wordt nog geprotesteerd tegen de houding van het bestuur. Gisteravond bood Gunning haar ontslag aan bij de Universiteit van Amsterdam.

Deel artikel: