#RSD15: chaos in de platenzaken

Over de hele wereld gaan muziekliefhebbers vandaag massaal met hun vingers door de platenbakjes. Het is namelijk Record Store Day. En dat betekent chaos in platenzaken wereldwijd. Zeker in de vroege uurtjes, als muziekjunkies exclusieve releases willen bemachtigen die speciaal voor deze dag in de verkoop gaan.

Bij Kroese Arnhem wisten ze vanochtend niet wat hun overkwam. Om kwart over zeven stonden de eerste mensen al voor de deur. Een man of vijftig, gokt medewerker Marijn de Valk. “Toen de deur open ging was het echt rennen geblazen en ellebogenwerk bij de platenbakken. Pure hectiek.”

De Plato in Leiden had ook 'diehards' voor de deur. "Fucking druk", omschrijft werknemer Cedric van der Ploeg de situatie in de platenzaak. "Dit is beter dan de verkoop rond Sinterklaas en Kerst. Voor ons voelt het als een verjaardag."

Redding

Bij Velvet Music in Amersfoort was er in de vroege morgen een deurbeleid. Groepjes van drie werden Ă©Ă©n voor Ă©Ă©n naar binnen gelaten. “Op die manier worden de bakken niet van de tafels getrokken”, zegt medewerker Joram Hoogink. “Na een half uur zagen we al de eerste teleurgestelde gezichten. Nu zijn mensen heerlijk naar vinyl aan het snuffelen.”

En vinyl, dat zou zomaar eens de redding kunnen zijn voor de platenzaken, denkt muziekjournalist Atze de Vrieze. “Ik ben ervan overtuigd dat over een paar jaar de cd verdwijnt. Als je kijkt naar de totale muziekmarkt, heeft vinyl maar een klein aandeel. Maar juist in de zaken die meedoen aan Record Store Day is vinyl heel erg aanwezig. Je moet eerst langs de vinyl voordat je bij de cd’s bent. Er wordt door het publiek gemopperd dat dingen duur zijn, maar ze vertrekken wel met hele stapels."

Volgens De Vrieze zit de kracht van vinyl ‘m vooral in het uiterlijk. “Je hoort weleens dat het een vorm van merchandise is. Het staat leuk in de huiskamer. Veel leuker dan cd’s.”

Deel artikel: