Fietsen: wij doen het regelmatig en vinden het doodnormaal. Maar veel buitenlanders vinden al die tweewielers in ons straatbeeld heel bijzonder. Zo ook de Amerikaan Kevin Krizek, transportdeskundige aan de Universiteit van Colorado. Hij komt naar Nederland om onze cultuur te bestuderen als fietsprofessor, een functie die hij gaat bekleden aan de Radboud Universiteit.
Waarom fietsen wij eigenlijk zo vaak? En hoe ziet de toekomst van het fietsen eruit? Krizek gaat het allemaal onderzoeken. "Volgens mij moeten Nederlanders meer inzien dat ze uniek zijn, want dat zijn ze."
Wat komt u hier precies doen?
Ik wil samen met de ambtenaren in Nijmegen oplossingen zoeken voor fietsproblemen. Bijvoorbeeld voor de snelle opkomst van de elektrische fiets. Daar zijn wereldwijd inmiddels miljoenen exemplaren van verkocht. Echt niet alleen ouderen rijden daarop, ook voor jonge mensen is dat ding steeds aantrekkelijker.
Daar is de infrastructuur nog niet op ingericht, dus daar moeten we echt over nadenken. Sowieso wil ik met andere professoren kennis uitwisselen over de toekomst van de fiets.
Hoe ziet die toekomst er dan uit?
Er gaat heel veel veranderen. We gaan steeds meer vervoersmiddelen binnen één trip gebruiken. We beginnen bijvoorbeeld op de fiets, pakken daarna de auto en eindigen onze reis met de trein.
Dit gebeurt al, maar gaat verder toenemen. Zeker in combinatie met de zelfrijdende en elektrische auto’s, gaat de fiets als onderdeel van een grotere reis een vlucht nemen. Sowieso gaan we in de toekomst alleen maar meer fietsen, dus er moet ook meer ruimte komen voor fietsers.
Waarom moet een Amerikaan ons dit allemaal vertellen? Niemand weet toch meer van fietsen dan wij?
Jullie zijn uniek, maar beseffen dat niet. Ik kom uit een ander gebied met een vers perspectief en besef dat dus wel. Bovendien ben ik al 20 jaar bezig als fietsprofessor, dus ik weet er ook veel vanaf.
Wat verrast u tot nu toe het meest aan onze fietscultuur?
Twee dingen: ten eerste al die fietsen die hier op stations staan en niet gebruikt worden. Zoiets heb ik echt nog nooit gezien. Mijn mening: ze moeten veel sneller worden weggehaald. Ik begrijp het als mensen boos worden als hun fiets is verdwenen, maar ze staan daar meestal weken voor niks.
Ook vind ik het bijzonder dat fietsers in Nederland vaak voorrang krijgen. Dat gebeurt niet in Amerika, omdat wij geen echte fietspaden kennen. In Nederland rijden automobilisten ook allemaal op een tweewieler en daarom tonen ze op de weg meer begrip voor fietsers.