De regiekamer van Utopia in Laren

Duitse versie Utopia omgedoopt tot 'Faketopia'

Newtopia, de Duitse versie van het televisieprogramma Utopia, is in opspraak geraakt, nadat een producent om de tafel zat met de kandidaten. Kijkers konden hun gesprek over de toekomst van het programma per ongeluk volgen via internet. De show is in de Duitse pers inmiddels omgedoopt tot 'Faketopia'.

In de nacht van zondag op maandag verscheen de medewerker van Talpa Duitsland in de schuur van de kandidaten. Alle camera's stonden uit, op eentje na. Zo konden de internetkijkers zien hoe de medewerker de kandidaten bij elkaar riep en met hen het verdere verloop van het programma besprak.

De producent probeerde volgens Duitse media de kandidaten over te halen om de koeien te verkopen, een restaurant te beginnen en een tatoeageshop te openen. Het idee van Utopia is dat de deelnemers zich helemaal zelf moeten zien te redden.

Zender SAT. 1 en Talpa betreuren de gebeurtenissen, staat in verklaringen op Facebook. Volgens SAT. 1 heeft de producent gezegd dat ze dronken was toen ze de schuur binnenging. Het voorval wordt nog onderzocht, maar de producent is inmiddels op non-actief gesteld.

"Wat de kijkers op de livestream en op televisie zien, is echt", benadrukt Talpa. "In elke realityshow krijgen deelnemers advies en ondersteuning. Daar zijn we in Newtopia - en in de Nederlandse versie Utopia - zeer terughoudend mee, maar soms maken producenten gebruik van deze mogelijkheid." De camera's worden volgens Talpa af en toe uitgeschakeld, bijvoorbeeld voor onderhoud.

Newtopia is nu zo'n anderhalve maand op de Duitse televisie te zien. Gisteren trok het programma zo'n 1,3 miljoen kijkers, dat is voor Duitse begrippen niet heel veel.

Deel artikel: