Wonen in een kantoorpand

Kantoorpand vaker omgebouwd naar woning

  • Youssef Abjij

    Redacteur NOS op 3

  • Youssef Abjij

    Redacteur NOS op 3

Geen printers, bureaustoelen en systeemplafonds meer, maar een leuk behangetje, een hoekbank en een televisie. Wonen in een oud kantoorpand wordt steeds normaler, blijkt uit een inventarisatie van NOS op 3.

En dat is goed nieuws voor de mensen die al lang zitten te wachten op een woning in een van de grote steden.

De afgelopen jaren zijn veel kantoorpanden leeg komen te staan, op dit moment is dat 17,5 procent van alle bedrijfsruimte. De belangrijkste oorzaak is het flexwerken, waardoor vaste werkplekken minder nodig zijn. Ook door faillissementen, als gevolg van de economische crisis, staat er meer leeg.

Omgebouwd kantoorpand

Die verlaten bedrijfsruimtes zijn veel gemeenten een doorn in het oog, want niemand wil verpauperde panden. Investeerders stonden lange tijd niet te springen om ze te verbouwen; strenge bouwregels maakten dat financieel niet bepaald aantrekkelijk. Dat veranderde in 2012 toen deze regels werden versoepeld.

"Vanaf toen zijn er heel wat projecten bijgekomen", zegt Monique Pronk van het Expertteam Kantoortransformatie. "Vooral in de Randstad worden lege kantoorpanden omgebouwd naar woningen. Daar is de vraag groot."

Landelijke cijfers zijn er niet, maar gemeenten afzonderlijk houden wel cijfers bij. Op deze kaart vind je een overzicht van het aantal verbouwde kantoorpanden in de grootste steden van Nederland.

Kennisinstituut Platform31 doet onderzoek naar de woningmarkt en is blij met de ontwikkeling. "Het is een manier om het woningaanbod te vergroten", legt onderzoeker Frank Wassenberg uit. "En dat is hard nodig, want als starter is het moeilijk om aan een woning te komen. De wachtlijsten zijn lang. Vooral de behoefte aan woningen met een huur tussen de 500 en 700 euro is groot."

De Kaap

Het omgebouwde kantoorpand De Kaap in Utrecht is een voorbeeld van een lege bedrijfsruimte waar nu in gewoond wordt. Reyhan Kuiper (26) huurt daar sinds 2013. "Je merkt niet dat het een oud-kantoorpand is", zegt Reyhan. "Alleen aan de entree en de gangen kun je het nog wel zien."

Reyhan woonde eerst in Groningen. "Toen ik werk kreeg in de regio Utrecht, was ik dringend op zoek naar woonruimte in de stad." Ze had geluk: voor een plek De Kaap schreven zich 500 mensen in, terwijl er maar 50 woningen beschikbaar waren.

De wachtlijsten zijn lang. Vooral de behoefte naar woningen tussen de 500 en 700 euro is groot.

Frank Wassenberg
Hilde ging langs bij een omgebouwd kantoorpand

Niet ieder kantoorpand is geschikt om in te wonen. Vooral op bedrijfsterreinen ver buiten het centrum staan veel panden leeg, omdat de meeste mensen daar niet willen wonen. Een investeerder zou in zo'n pand niet zo snel geld willen steken.

De leegstand blijft, ondanks de stijging in ombouw naar woningen, nog groot. "Woningcorporaties hebben het geld niet om te investeren", zegt Wassenberg. "Beleggers hebben wel een groot zak geld - zo'n 5 miljard euro - maar investeren niet. Dat komt doordat beleggers en gemeenten te weinig met elkaar in contact komen. Dat moet veranderen."

Deel artikel: