Studenten tijdens de bezetting van het Maagdenhuis

Wanneer gaat de UvA het Maagdenhuis laten ontruimen?

De rechter besloot dat het Maagdenhuis ontruimd mag worden. De Universiteit van Amsterdam heeft de studenten vier uur de tijd gegeven om het pand te verlaten. Maar de bezetters zijn niet van plan om te vertrekken.

21:04 uur

Het Maagdenhuis in Amsterdam wordtwaarschijnlijk vanavond en vannacht nog niet ontruimd. Het beleid van de gemeente is dat zo'n actie vanwege de veiligheid niet tussen zonsondergang en zonsopgang wordt uitgevoerd.

Morgen zou er wel ontruimd kunnen worden, maar niet op zondag. Op die dag ontruimt de gemeente uit principe niet.

Hiermee sluiten we dit liveblog.

20:48 uur

In de brief van de deurwaarder staat dat de bezetters 1000 euro moeten betalen voor elke dag dat zij nog langer in het Maagdenhuis zitten, met een maximum van 25.000 euro. Ook mogen de bezetters zich het komende jaar niet meer in het Maagdenhuis laten zien.

20:39 uur

"Ondanks de geruchten gaat het festival gewoon door", schrijft De Nieuwe Universiteit op Facebook. "We weigeren om toe te geven aan intimidatie. We laten de academische gemeenschap genieten van de fantastische evenement. Er zal beveiliging zijn."

De rechter verbood eerder dit 'Festival of Science and Humanities', dat morgen plaatsvindt.

20:21 uur

De deurwaarder heeft om iets voor zeven uur het vonnis aan de bezetters overhandigd. Dat betekent dat de studenten tot 23:51 uur de tijd hebben om het pand te verlaten.

19:40 uur

Een aantal bezetters is niet van plan om te vertrekken, meldt verslaggever Arno Leblanc. Er zijn volgens hem nog tientallen studenten binnen.

De rechter heeft het Festival of Science and Humanities vanmiddag verboden, maar De Nieuwe Universiteit plaatste een uur geleden het volledige programma op Facebook.

Dat wijst erop dat de bezetters van plan zijn om het festival gewoon door te laten gaan. Rethink UvA (de docenten die de bezetting steunen) staan ook nog achter het festival, twitteren ze.

Het festival is eerder goedgekeurd in de onderhandelingen. Dan nu puur omdat wij het akkoord niet hebben ondertekend, omdat wij ons enorm geïntimideerd voelden, komen ze nu met het argument dat het festival niet veilig zou zijn. Echt absurd. We hebben beloofd: we zijn er maandag voor 12 uur uit. Dat is ook echt wat we gaan doen, er zit geen addertje onder het gras.

Student tegen het Amsterdamse studentenblad Folia

19:37 uur

Verslaggever Arno Leblanc is bij het Maagdenhuis. Hij twittert dat het er rustig is.

19:32 uur

Volgens een verslaggever van AT5 heeft Rudolf Valkhoff, die al zo'n dertig jaar docent algemene culturele wetenschappen aan de UvA is, het Maagdenhuis verlaten.

Valkhoff was al vanaf het begin bij de studentenprotesten, die begonnen in het Bungehuis. Eerder schreef NOS op 3 dit artikel over zijn ervaringen in het Bungehuis.

19:05 uur

De Universiteit van Amsterdam schrijft in een persbericht dat de bezetters vier uur hebben om het pand te verlaten. "We zijn blij dat het vonnis er ligt, en hopen dat iedereen uit zichzelf het Maagdenhuis verlaat", zegt Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur. Daarna volgt mogelijk de ontruiming.

18:56 uur

Het is onduidelijk wat er nu in het Maagdenhuis gebeurt, omdat de pers niet bij de algemene vergadering mag zijn. Rethink UvA (de docenten die achter de Maagdenhuisbezetting staan) twittert wel over wat er besproken wordt.

18:30 uur

Pers mag niet naar binnen, meldt AT5. De Nieuwe Universiteit (DNU) twittert vanaf de general assembly:

17:22 uur

De UvA is zich ook even aan het beraden, maar dan over wanneer ze overgaan tot ontruiming, laat de woordvoerder weten:

Deel artikel: