Garuda Indonesia

Verstekeling overleeft vlucht in landingsgestel vliegtuig

Van Sumatra naar Jakarta vliegen zonder kaartje, hoe doe je dat? Een 21-jarige Indonesische man had wel een heel aparte oplossing: hij klemde zich gedurende de hele vlucht vast aan het landingsgestel van een vliegtuig.

Mario Steven Ambarita omzeilde stiekem de paspoortcontrole, om zo op de landingsbaan van de luchthaven in Sumatra te komen. Daar verstopte hij zich in het landingsgestel van een Boeing van Garuda Indonesia. Bij de landing op Jakarta werd Mario pas ontdekt.

Het vliegtuig was ruim een uur onderweg en vloog op meer dan 10.000 meter. Op die hoogte is er weinig zuurstof, en ligt de temperatuur ver onder het vriespunt. "Hij zette echt z'n eigen veiligheid op het spel", zei de directeur-generaal van het ministerie van luchtverkeer.

Toen Mario werd ontdekt had hij een zuurstoftekort, waren z'n vingers blauw en bloedden z'n oren, vertelde een woordvoerder van Garuda Indonesia. Ondanks dat kon hij nog wel lopend het vliegtuig uit komen. Z'n conditie is inmiddels weer stabiel.

Waarom Mario precies wilde meeliften met het vliegtuig is nog niet duidelijk. Indonesische media schrijven dat hij heel graag z'n geboorteplaats op Jakarta wilde bezoeken. Hij is nu opgepakt, en wordt verhoord door de autoriteiten. Het gratis ritje kan hem een jaar cel opleveren.

"Na alles wat gebeurd is, zullen we de beveiligingsprotocollen van de luchthaven gronding evalueren. Ook gaan we bewakingscamera's op de startbanen installeren", zei een woordvoerder van het vliegveld tegen Detik.com.

Deel artikel: