Verhuurders dreigen met fikse claims voor Airbnb'ers

Verhuur je je huis of kamer via Airbnb? En ben je niet de eigenaar van je woonplek? Dan kan je wel eens een claim van tienduizenden euro's verwachten.

De Amsterdamse vastgoedbeheerder Rappange Makelaardij is er klaar mee dat huurders veel geld verdienen aan hun sociale huurwoningen. Daarom eist het bedrijf de winst terug. En aangezien AirBnB'en goed verdienen is, kan die winst soms oplopen tot tienduizenden euro's.

Verhuurders geen fan van doorverhurende Airbnb'ers

Tientallen dossiers

Volgende week moet de eerste Airbnb-verhuurder voor de rechter verschijnen. "En er zullen er meer volgen, want we hebben tientallen dossiers", zegt advocaat Floris Havelaar. Volgens hem hebben tientallen andere huurders besloten het niet zo ver te laten komen. Zij troffen een schikking met de verhuurder.

Volgens advocaat Floris Havelaar hebben ook al verhuurders in de private sector zich bij hem gemeld voor mogelijke vervolgstappen tegen Airbnb-verhuurders.

Rechercheurs ondervragen bijvoorbeeld de buren, posten voor de deur, of filmen de bezoekers.

Floris Havelaar, advocaat

Internet afstruinen

Maar hoe berekenen verhuurders hoeveel winst er is gemaakt? Airbnb weigert gegevens af te staan zolang de rechter het bedrijf daar niet toe verplicht.

Advocaten moeten dus op andere manieren een inschatting maken van het succes van een Airbnb-onderneming, om een goede zaak te hebben bij de rechter. "Wij kijken op internet naar alles wat we kunnen vinden: recensies, weblogs en andere berichten", vertelt Havelaar. "Als je daar schrijft dat je op vakantie gaat en je appartement hebt verhuurd, is dat voor ons bewijs."

Soms schakelt zijn advocatenkantoor zelfs een rechercheur in, die nog wat meer informatie kan inwinnen. "Zij ondervragen bijvoorbeeld de buren, posten voor de deur, of filmen de bezoekers."

Graantje meepikken

Een van de Airbnb-verhuurders is Kim. Zij verhuurt een kamer in haar appartement, zonder dat de huisbaas het weet. In de zomerperiode haalt ze op die manier haar huur er makkelijk uit.

"Ik doe het vooral voor de gezelligheid", vertelt Kim. "Ik zie het als een soort verlenging van een studentenhuis, waarbij je vaak andere huisgenoten hebt." Wel houdt ze de ontwikkelingen op Airbnb-gebied goed in de gaten." Als er inderdaad zo'n claim wordt uitgedeeld aan iemand, kan ik mijn kamer er snel van afhalen."

Zelf snapt ze de ophef over haar Airbnb-bijverdiensten niet: "Wees nou eerlijk: als je een goede vriend bij je laat logeren, dan maakt de verhuurder daar toch ook geen probleem van? Alleen nu het om geld gaat, komt het onder de aandacht. Ik heb het idee dat het nu pas een issue wordt, omdat Airbnb een succes is en mensen daar een graantje van willen meepikken "

Lokale regels

Airbnb laat in een reactie weten dat de verantwoordelijkheid bij de huurders ligt. "Wij wijzen mensen erop dat ze de lokale regels moeten volgen. Wij kunnen zelf niet zien wat voor woningen worden aangeboden op onze website en dus ook geen inschatting maken van het aantal (sociale) huurwoningen."

Deel artikel: