Anouk Zwart

'Vrouwen slaan promoties vaker af dan mannen'

Weinig vrouwen in topfuncties? In Nederland worden bedrijven daar nog wel eens op aangekeken. Maar uit Belgisch onderzoek blijkt dat vrouwen lang niet altijd zitten te wachten op een snelle klim op de carrièreladder. Vaker dan mannen slaan ze promoties af.

"We weten dat vrouwen minder kansen krijgen in het bedrijfsleven", vertelt onderzoeker Stijn Baert van de Universiteit Gent. "Maar uit ons onderzoek blijkt nu ook dat ze zelf minder gericht zijn op een topbaan."

Hoe komt dat?

Vrouwen zijn bang gediscrimineerd te worden en nemen liever geen risico's, concluderen de onderzoekers. Anouk Zwart, werkzaam bij technologiebedrijf iConneqt, herkent dat beeld wel. Op de momenten dat ze meer verantwoordelijkheid kreeg, was ze bang dat ze zou falen.

"Tijdens presentaties werd ik zo zenuwachtig dat ik me terugtrok. Ik was er niet van overtuigd dat ik een hogere functie aan zou kunnen." Om van de onzekerheid af te komen, bezocht ze uiteindelijk een carrièrecoach.

Ik was er niet van overtuigd dat ik een hogere functie aan zou kunnen.

Anouk Zwart
Anouk Zwart

Vreneli Stadelmaier is zo'n loopbaancoach. Zij ziet heel vaak dat vrouwen promoties weigeren uit onzekerheid. "Rationeel weten die vrouwen echt wel dat ze het aankunnen. Maar ze hebben stemmetjes in hun hoofd die zeggen dat ze in hun nieuwe functie door de mand zullen vallen. Die probeer ik weg te nemen."

Zetje

Bij Anouk heeft de coaching erg geholpen. "Het was fijn om het probleem te kunnen bespreken. Hoe kom je van de blokkade af en welk doel wil je bereiken? Tijdens zo'n coachingstraject is het niet alleen informatie die op je afkomt. Het is ook een kwestie van doen. Daar had ik wel een zetje voor nodig."

Ze is in het bedrijf inmiddels opgeklommen tot accountmanager en zou een volgende promotie zeker aannemen. "Ik heb meer vertrouwen en ervaring. Nu ik zie dat het goed gaat, hoef ik er niet over na te denken. Ik zou het gewoon doen."

Vrouwen weigeren vaker promoties

Meer vrouwen aan de top: moet dat nog gestimuleerd worden?

Nederlands beleid is erop gericht meer vrouwen aan de top te krijgen. Het kabinet wil dat raden van bestuur en raden van commissarissen van grotere bedrijven voor tenminste 30 procent uit vrouwen bestaan. Jaarlijks wordt 400.000 euro uitgegeven aan projecten om meer vrouwen te laten doorstromen. Is dit beleid nog nodig?

Stadelmaier denkt van wel: "Juist door kansen te blijven aanbieden, worden vrouwen ambitieuzer. Hoe succesvoller je bent, hoe ambitieuzer je wordt. En je voelt je succesvol als je een hogere functie krijgt aangeboden."

​Vreneli Stadelmaier

Zorg voor de kinderen

Opvallend aan het onderzoek is dat ondervraagden hun privéleven, zoals bijvoorbeeld de zorg voor kinderen, als minste sta-in-de-weg voor een promotie zien. Maar Anneloes Leijssen van Women Inc - een organisatie die zich inzet voor meer vrouwen in het bedrijfsleven - is het niet eens met die conclusie.

"Het onderzoek is gedaan onder studenten. Dan is het logisch dat zorg voor kinderen geen grote rol speelt. Wij weten dat vrouwen vaker voor minder betalende sectoren kiezen, waar ze werk en zorg kunnen combineren."

Deel artikel: