Singularity

De toekomst onderzoeken op de Singularity University Eindhoven

Silicon Valleys Singularity University (SU) gaat in november een vestiging openen in Eindhoven. Het is de eerste SU die wordt opgericht buiten de Verenigde Staten. Het doel van de universiteit: technologische oplossingen bedenken voor problemen met gezondheid, klimaat, verstedelijking, voedsel en mobiliteit.

University is eigenlijk een beetje misleidend. Op een SU zitten niet alleen studenten, maar ook wetenschappers en ondernemers; iedereen die kan bijdragen is welkom.

In de VS ontwierpen 'studenten' al drones die in Afrika medicijnen en voedsel rondbrengen. Dankzij de SU printen astronauten in het ISS 3D-onderdelen die op aarde worden ontworpen en over een aantal jaar komt er door SU bedacht synthetisch vlees op tafel.

De Nederlandse SU-ambassadeur Yuri van Geest regelde onder anderen samen met de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel dat de University naar Eindhoven komt. "Ik ben er echt ontzettend trots op. De SU gaat zich hier vooral richten op mobiliteit, agrifood, water en gezondheid. Daar is Nederland goed in."

Het doel van de universiteit is het oplossen van wereldwijde vraagstukken. "Zie het als een denktank die heel toekomstgericht te werk gaat", vertelt Van Geest. "Alle technologieën bestaan op de SU naast elkaar, dus als je het over biotechnologie hebt gaat het ook over robotica. Het is niet het een of het ander."

We moeten nu al aan de slag om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld robots niet slimmer worden dan wij.

Yuri van Geest

De Singularity-beweging gaat ervan uit dat de de rekenkracht en daarmee technologische innovatie elke achttien maanden verdubbelt. Te snel voor de mens om bij te houden, zeggen de aanhangers, dus moeten we technologie gebruiken om ons aan te passen aan die nieuwe technologische ontwikkelingen.

Volgens Van Geest gaan we komende tien jaar heel veel zien van de nieuwe technologieën. "Het is nu nog heel duur, maar als er meer toegankelijk wordt, kunnen we sneller nieuwe technieken uitvinden."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Veel wetenschappers waarschuwden afgelopen jaren voor de snelheid waarmee de technologie zich ontwikkelt. Van Geest zegt dat SU dat probeert op te vangen door er van tevoren al over na te denken. "We moeten nu al aan de slag om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld robots niet slimmer worden dan wij. Dat is haalbaar, anders zou ik er niet aan beginnen."

Waar de nieuwste vestiging van Singularity University komt te staan is nog niet helemaal duidelijk. Volgens studio 040 hebben verschillende organisaties, onder meer de Technische Universiteit, zich al aangemeld.

Deel artikel: