Hoe een man zijn iPhone verloor en een held werd in China

Het begon met een verhaal op BuzzFeed van Matt Stopera: 'Wie is deze man en waarom verschijnen zijn foto's op mijn telefoon?'

Zijn iPhone is een jaar eerder gestolen na een drukke uitgaansavond in New York. Maar de telefoon staat nog wel in verbinding met z'n iCloud. En daar verschijnen ineens allemaal vreemde foto's, van een voor hem onbekende Aziatische man.

De foto's blijven komen. Elke dag loopt zijn cloud vol met nieuwe kiekjes. Matt vindt 't raar, maar ook wel mysterieus, net als z'n vrienden. Niemand weet waar de foto's vandaan komen of wie er op staan.

Na bestudering van de kiekjes met een vriend komt Matt tot de conclusie dat iemand in China z'n iPhone in gebruik moet hebben. Hij gaat langs de Apple Store om de telefoon te laten blokkeren. Hij schrijft er een artikel over op BuzzFeed en daarmee is 't klaar. Denkt hij.

Al snel krijgt hij namelijk allemaal tweets uit China. Wat blijkt: iemand heeft z'n verhaal vertaald en op Weibo (de Chinese versie van Twitter) gedeeld. Binnen de kortste keren is Matt trending topic op het netwerk.

Chinezen worden verliefd op z'n verhaal en helpen massaal mee 'Brother Orange' op te sporen. Die naam krijgt hij vanwege het oranje boompje dat op zijn selfies te zien is.

Het duurt niet lang voor hij is gevonden:

Matt maakt ook een account aan op Weibo, waar hij snel heel populair wordt. Zo komt hij ook in contact met 'Brother Orange'. Ze worden vrienden en mailen elkaar wekenlang elke dag. Dan stelt Matt voor om de man in China op te zoeken. 'Brother Orange' kan niet wachten.

Matt vindt het al bijzonder dat hij in het vliegtuig wordt herkend door iemand, maar weet niet wat hij meemaakt als hij aankomt op het Chinese vliegveld:

Hij is een ware held in China geworden, iedereen wil met hem op de foto of vraagt om z'n handtekening. Er is zelfs een persconferentie geregeld, de 'Bro Orange & Matt press conference'.

Maar dan natuurlijk de hamvraag:

Negen dagen lang worden Matt en Bro Orange gevolgd door camera's en massa's mensen, terwijl ze worden rondgereden in een taxi. Met hun eigen gezichten erop:

Hotels hoeft Matt niet te boeken, alles wordt voor hem geregeld. Van bezoekjes aan theeplantages tot een duikje in een modderbad. Alles wordt vastgelegd:

Na anderhalve week komt er een einde aan het feest en vliegt Matt terug naar New York. Hij en 'Brother Orange' zijn vrienden voor het leven geworden, schrijft Matt op BuzzFeed.

Inmiddels is er een documentaire van het verhaal in de maak. Hier alvast de trailer:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: