Het kabinet wil innovatie stimuleren

Hoe jij een wetenschapper aan het werk kunt zetten

Iedereen heeft ze. Van die vragen waar je wel een antwoord op wil krijgen, maar de stof gaat je petje te boven. Vanaf vandaag is er een plek waar je met die vragen terechtkunt. De Nationale Wetenschapsagenda, een soort Meldpunt voor Ingewikkelde Kwesties, heeft z'n brievenbus geopend. Zodat Nederland kan meedenken over waar de wetenschap over zou moeten denken.

De hele maand april mag iedereen vragen insturen. Na een flinke wetenschappelijke screening blijft er een aantal vragen over, zodat de ministers Kamp en Bussemaker weten welke info Nederlanders relevant vinden. Je vraag wordt dus niet per se beantwoord, maar het onderwerp van je vraag komt op de agenda van de wetenschap.

"Een prima aantal", vertelt voorzitter van de Nationale Wetenschap Agenda Beatrice de Graaf. "We wisten niet hoeveel vragen we konden verwachten. Zou 't een stroom worden, een orkaan of een tsunami aan verzoeken? Voor de juryleden is de opbrengst van vandaag behapbaar, maar we hebben nog een hele maand te gaan."

Je kunt checken welke vragen al zijn gesteld. Wij scrollden met voorzitter De Graaf door de lijst. "Er zitten echt hele leuke vragen tussen. Vooraf had ik verwacht dat het vooral om 'lifescience' zou gaan, dus vragen als 'hoe worden we ouder?' en veel vragen over kanker, maar het gaat ook over ethische en meer filosofische kwesties."

De leukste vragen

De Graaf: "Een van de leukste vragen vond ik 'wat is de impact van het woordje niet?'. Daar kunnen taalwetenschappers, maar ook psychologen zich over buigen. Een andere vraag was hoeveel licht weegt. Daar weten we het antwoord al op, dus kennelijk zoeken we soms al in de goede richting in de wetenschap."

Alle vragen die worden ingezonden, gaan uiteindelijk door een zeef. "Als ze aan wetenschappelijke criteria voldoen, worden ze ingedeeld in groepen en uiteindelijk kunnen ze worden aangevuld. De vragen waar uiteindelijk de meeste reacties op komen, ook van het publiek, komen op de wetenschappelijke agenda voor de komende 10 tot 20 jaar."

Deel artikel: