koe

Verovert Nederlandse melk straks de wereld?

De sluizen zijn vanaf vandaag geopend: het melkquotum is officieel afgeschaft. Sinds 1984 gold voor boeren een maximumproductie, omdat er overschotten waren ontstaan: de 'boterberg' en de 'melkplas'. Maar de laatste jaren steeg de vraag naar melkproducten snel en wilden boeren graag meer produceren. Dat mag nu dus.

De boeren die we spreken zijn blij. Melkveehouder Niek Konijn (24): “Je krijgt hierdoor als boer meer ruimte om te ondernemen. Als je het goed doet, kan je bedrijf stevig groeien.” Niek wil bijna verdubbelen: van 60 koeien nu naar 110 koeien in de komende jaren. Ook Koen Bolscher (31) gaat meer produceren. Dat kan zelfs zonder meer koeien te nemen, zegt hij. “Door genetische verbetering van koeien en betere voeding en omstandigheden geven koeien veel meer melk dan vroeger. Dat kunnen we nu ook verkopen.”

'Kans dat boerderijen failliet gaan'

Maar waar gaat die melk dan heen? En toen we nog te weinig hadden, waar haalden we 't toen vandaan?

  • NOS
    De exportcijfers van Nederlandse melk
  • NOS
    De importcijfers van Nederlandse melk

Meer boeren?

Nederlandse zuivel gaat all over the world. Ons land produceerde vorig jaar voor 7 miljard euro aan melk, boter en kaas. Er is een groeiende vraag naar Nederlands babymelkpoeder uit bijvoorbeeld China en ook de Nederlandse kaas is buiten de landsgrenzen populair. Om aan die vraag naar zuivelproducten te voldoen importeerde ons land ook veel melk, vooral uit Duitsland.

Komen er ook meer boeren als gevolg van het afschaffen van het quotum? Hogeschool VHL ziet de afgelopen jaren wel een lichte stijging van het aantal studenten, maar van een stormloop bij de opleiding tot boer is geen sprake. Directeur Wendy Zuidema van de afdeling Food & Dairy: "Je ziet al jaren schaalvergroting in de veeteelt, dus er zijn niet meer boeren nodig om aan die groeiende vraag te voldoen." Er zijn wel veel aanmeldingen voor de opleiding voedingsmiddelentechnologie, een sector die sterk groeit.

Het is trouwens niet zo dat je als boer nu zomaar honderden koeien kunt gaan houden. Staatssecretaris Sharon Dijksma wil dat boeren voldoende grond hebben om hun dieren naar buiten te kunnen laten en de koeienmest op kwijt te kunnen. Dijksma wil ook meer koeien in de wei: nu loopt 70 procent van de koeien regelmatig buiten en dat moet straks 80 procent zijn.

Deel artikel: