'75.000 jongeren maken gat op hun cv'

Geen studie, geen werk en ook niet op zoek zijn naar een baan. Vier op de tien jongeren tussen de 15 en 27 jaar zitten in deze situatie. Volgens het CBS zijn er in Nederland op die manier zo'n 75.000 "ver verwijderd" van de arbeidsmarkt en is dat aantal de afgelopen jaren gestegen.

"We vinden dit zorgelijk", zegt CBS-econoom Piet Hein van Mulligen. "Werkloosheid is van alle tijden, maar dit is een groter probleem dan werkloosheid an sich. Deze groep is voor toekomstige werkgevers niet interessant."

Verloren generatie?

Doordat deze groep niet op zoek is naar werk, ontstaat er een gat op het cv. Dat is niet echt aantrekkelijk voor werkgevers, waardoor de jongeren zo nog moeilijker aan een volgende baan komen. Jarenlang in de bijstand kan het gevolg zijn.

"Een verloren generatie? Dat is een beetje overdreven, want het gaat niet om een hele generatie", aldus Van Mulligen. "Maar het is zeker een niet te verwaarlozen groep."

Van de straat

Grote gemeenten doen er van alles aan om jongeren die thuis zitten aan het werk te krijgen. Zoals in de gemeente Rotterdam. Daar zetten ze bij het project Challenge Sports rolmodellen, bijvoorbeeld straatvoetballer Soufiane Touzani, in om jongeren te inspireren. De jongeren worden van de straat geplukt, tijdens het voetbalen of hangen in een buurthuis en vervolgens in een paar maanden begeleid naar werk.

De belangrijkste reden dat de jongeren niet op zoek zijn naar werk, is dat ze arbeidsongeschikt en ziek zijn. Vooral jonge vrouwen zijn oververtegenwoordigd, ook omdat ze veel vaker voor het gezin en/of het huishouden zorgen.

"Over het algemeen geldt: hoe lager opgeleid, hoe traditioneler de rolverdeling", vertelt Piet Hein van Mulligen van het CBS. "De man is op zoek naar werk, de vrouw niet. En dat zie je hier terug: het aantal jonge vrouwen in deze groep neemt toe."

Deel artikel: