Back-up

Gebruik cloud, schijf of usb... want het is World Backup Day

  • Emil van Oers

    Verslaggever NOS op 3

  • Emil van Oers

    Verslaggever NOS op 3

Ken je dat gevoel? Zo'n dreun in je lichaam als je erachter komt dat je al je bestanden kwijt bent. Of erger: de seconde daarna wanneer je je realiseert dat je van al die bestanden geen back-ups hebt? Of het nu door stroomuitval, een gestolen laptop of een hack gaat, zonder back-up ben je ze kwijt. Au.

Omdat bovenstaande nog té vaak gebeurt, heeft de Amerikaan Ismail Jadun een speciale dag in het leven geroepen: World Backup Day. Ter aanmoediging om die extra kopie van je o-zo waardevolle bestanden ook echt te maken. "Het gebeurt niet alleen normale mensen, ook bedrijven verliezen continu data, omdat ze het niet opslaan", zegt Jadun. "Een groot probleem, want bij elkaar hebben we veel, heel veel data."

Voorbeelden genoeg dat het misging. Het beste: Toy Story 2. Tijdens het maken van die film werd de harde schijf per ongeluk gewist. Bijna een hele Hollywood-productie naar de gallemiezen, omdat het back-up-systeem niet goed werkte. Uiteindelijk liep dat met een sisser af.

Gestolen laptop, alles kwijt...

Dichter bij huis vonden we Lisa de Rooij. Zij weet als geen ander hoe belangrijk een goede back-up is, want voor haar liep het wat minder fortuinlijk af. "Net na een reis door Hongkong en China werd mijn laptop gestolen", vertelt ze. "Ik ben al mijn foto's, filmpjes en naslagwerk voor mijn studie kwijtgeraakt. In totaal ongeveer 2000 foto's. De externe harde schijf had ik al gekocht, maar daar had ik nog niets opgezet. Ik kon mezelf toen wel voor m'n kop slaan."

Tegenwoordig denk ik wel drie keer na voordat ik ergens iets opzet of afhaal.

Lisa de Rooij

Het enige dat Lisa nog heeft na de reis zijn de ongeveer dertig foto's die ze op Facebook had gezet. "Tegenwoordig denk ik wel drie keer na voordat ik mijn foto's ergens af haal en weer ergens op zet. Ik doe nu eigenlijk altijd alles via de cloud en ook op reis neem ik een externe schijf mee."

Balen als een stekker, of opgelucht ademhalen...

Paniek in de tent: cryptolocker...

Maar wat als het gevaar via een cyberaanval komt? Medewerkers van de gemeente Lochem kregen vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen de schrik van hun leven. "Twee dagen voor de verkiezingen klikte iemand bij ons op een verkeerde link en kregen we een zogeheten cryptolocker", zegt burgemeester Sebastiaan van 't Erve.

Door de klik op die verkeerde link werd ransomware geïnstalleerd. "Een heleboel van onze bestanden raakten versleuteld, ook de bestanden die wij nodig hadden voor de verkiezingen. We konden er niet meer bij, tenzij we losgeld zouden betalen. Als burgemeester slaap je daar slecht van."

Het is ons gelukt om voor de verkiezingen alles terug te zetten en alles weer te laten werken. Dat was een enorme opluchting.

Burgemeester Van 't Erve van Lochem

Gelukkig gelden voor overheden protocollen waarin het verplicht is back-ups te maken. "Er zijn gelukkig hele goede adviezen die we allemaal in acht nemen om voor goede back-ups te zorgen", zegt Van 't Erve. "We hebben de informatiebeveiligingsdienst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Die hebben ons heel erg geholpen en geadviseerd. Het is ons gelukt om voor de verkiezingen alles terug te zetten en alles weer te laten werken. Dat was een enorme opluchting."

En zo kwam alles toch nog goed, dankzij de back-up...

"Fijn voor Lochem", zegt Jadun. "Er zijn bedrijven die geen back-ups hadden en gedwongen losgeld betaalden aan criminele bendes uit Oost-Europa om hun bestanden terug te krijgen."

Tips voor een goede back-up

Jadun bedacht World Backup Day om meer bewustzijn te creëren. "Ik hoop dat mensen er ook met elkaar over praten en elkaar helpen herinneren alles goed op te slaan", zegt Jadun. "Realiseer je dat ons leven bijna helemaal digitaal is geworden. Het is heel makkelijk om alles kwijt te raken. Maar het is ook makkelijk om meerdere kopietjes te hebben. Maak daar gebruik van."

De meesten weten wel hoe ze een goede back-up moeten maken, maar zijn soms gewoon een beetje te lui of naïef. Wie nog wat advies kan gebruiken voor het beschermen van bestanden, raden we aan om de website van World Backup Day te bezoeken of onderstaand filmpje te bekijken.

Deel artikel: